Читај ми!

Карађорђевићи: Промене у линији наслеђивања и нова правила о стамбеним објектима

Његово краљевско височанство принц-наследник Филип поздравио је одлуке свог оца и старешине Краљевског дома Србије, престолонаследника Александра, које су и званично саопштене јавности у саопштењу за јавност чланова Крунског већа и Крунског савета.

Карађорђевићи: Промене у линији наслеђивања и нова правила о стамбеним објектима Карађорђевићи: Промене у линији наслеђивања и нова правила о стамбеним објектима

Саопштили су да је Њ.К.В. Престолонаследник Александар, на основу одредби Породичног правилника и других важећих законских аката, донео одлуку да се зграда Сламнате куће у Дворском комплексу на Дедињу у Београду користи искључиво за становање његових синова, принца-наследника Филипа, принца Петра и принца Александра, са члановима њихових најближих породица.

Чланови Крунског савета такође су информисали јавност да је констатована промена у линији наслеђивања Краљевске породице Србије, у коме се наводи: „Крунски савет и Крунско веће примили су к знању да је као последица вољне абдикације принца-наследника Петра, његов брат краљевић Филип по основу начела примогенитуре, Устава Краљевине Југославије и Породичног Правилника за чланове Краљевског Дома Карађорђевог неспорни Принц Наследник”.

Саветници Круне такође су обавештени и о предстојећем крштењу принцезе Марије, ћерке принца-наследника Филипа и принцезе Данице, које ће ускоро бити одржано у Дворској цркви Светог Андреја Првозваног, са пратећим свечаним пријемом у Краљевском двору. Малу Принцезу ће крстити Његова Светост Патријарх српски Порфирије.

„Изражавам велику захвалност свом оцу на љубави и пажњи коју је као Старешина Краљевског дома указао мени, мојој породици и мојој браћи Петру и Александру, али и историјској одговорности коју је према династији и круни показао као Старешина Краљевског дома“ саопштио је принц-наследник Филип.

„Као наследник српске Круне који је рођен у изгнанству и као беба проглашен државним непријатељем Југославије, мој отац престолонаследник Александар постигао је историјски важне ствари како за краљевски дом Србије тако и за нашу отаџбину: омогућио је повратак чланова Краљевске породице у отаџбину након вишедеценијског изгнанства и рехабилитацију свих њених чланова. Захваљујући томе, у Србији данас живе и рађају се нове генерације Карађорђевића које лишене тешког бремена изгнанства живе, образују се и раде у својој држави“ истакао је принц Филип.

„Мој отац омогућио је враћање у отаџбину посмртних остатака преминулих чланова Краљевске породице који су били сахрањени у изгнанству и обезбедио њихову државну сахрану у породичном маузолеју Цркве Светог Ђорђа на Опленцу, чиме је испунио завет највољенијег српског краља, Петра I Карађорђевића“ подсетио је принц Филип.

„На послетку, мој отац, својом одлуком омогућио је да ми, његови синови, живимо у Дворском комплексу на Дедињу, који је купљен и саграђен од личних средстава мог прадеде краља Александра I и прабабе краљице Марије.Тиме су се стекли услови да у овом дому, по први пут у историји краљевског дома, на једном месту живе три генерације Карађорђевића, јер је мој отац, први старешина Краљевског дома у историjи Србије који је дочекао своје унуке“ саопштио је принц-наследник Филип.

„Изузетно срећан и поносан због одлука свог оца, радујем се нашем заједничком раду на даљем напретку и развоју нашег Краљевског дома, на општу корист нашег народа и наше државе“ закључио је принц-наследник Филип.

четвртак, 02. мај 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво