Читај ми!

Вајнстину ће бити поново суђено за силовање у Њујорку

Харви Вајнстин (72) појавио се на суду први пут након што је Апелациони суд у Њујорку поништио пресуде за његове сексуалне злочине из 2020. године.

Некадашњи продуцент Харви Вајнстин се први пут појавио пред судом од запањујућег поништења пресуде за сексуалне злочине из 2020, а  тужиоци поручују да очекују поновно суђење. „Верујемо у овај случај и поново ћемо судити у овом случају“, рекла је помоћница окружног тужиоца Никол Блумберг на суду.

Током прелиминарног саслушања у Врховном суду Менхетна, тужилаштво и одбрана су рекли да би могли бити спремни за ново суђење ове јесени, након празника.

„Свакако верујемо да ће оптужени поново бити осуђен“, каже окружни тужилац Менхетна Алвин Брег.

Тужиоци су затражили од судије Кертиса Фарбера да Вајнстина притвори, преноси Асошиејтед прес. NBC News извештава да га је судија вратио у болницу на лечење и заказао додатно саслушање за касније у мају.

Вајнстинови адвокати тврде да је он лошег здравља и да га не би требало држати у затвору. „Он је старији, болешљив човек и не представља никакву опасност", рекао је адвокат Артур Ајдала на конференцији за новинаре после саслушања.

„Харви Вајнстин се сада сматра невиним“, додао је Ајдала на конференцији за новинаре. Вајнстин би требало да се врати на суд 29. маја.

На суд је стигао у инвалидским колицима и носио је плаво одело и плаву кравату са лисицама на рукама. Појавио се на суду само неколико дана након што је одведен у болницу Белеву због медицинског третмана о којем информације нису доступне јавности.

Претпретресно рочиште одржано је у истом суду где је он 2020. године проглашен кривим за тешка сексуална кривична дела.

У петак, 26. априла, пребачен је из затвора у северном делу Њујорка где је служио 23-годишњу казну због осуде 2020. на острво Рикерс у поправном заводу Њујорка.

Тај потез је уследио дан након што је Апелациони суд у Њујорку поништио његову осуђујућу пресуду из 2020. одлуком 4 према 3, којом је утврђено да је судија Џејмс Берк грешком дозволио да сведоче три жене чије оптужбе нису део кривичног поступка против Вајнстина. о његовим „ранијим лошим поступцима“.

„Лек за ове невиђене грешке“, написала је судија жалбеног суда Џени Ривера „је ново суђење“.

Окружно тужилаштво Менхетна саопштило је да ће се борити за ново суђење, али само ако сведоци буду вољни поново да сведоче.

Џесика Ман, која је сведочила против Вајнстина, који је 2020. проглашен кривим за њено силовање, појавила се на суду, преноси Дејли њуз.

Оптужбе више од 100 жена

Контроверзна одлука да се поништи Вајнстинова кривица наљутила је многе који га оптужују за предаторско понашање, силовање, присиљавање да га гледају како мастурбира...

Вајнстин је 2020. године осуђен за силовање трећег степена, због сексуалног напада на глумицу Џесику Ман 2013. и за извршење кривичног дела сексуалног чина присиљавање на орални секс над бившом асистенткињом у продукцији Мими Хејли 2006. године.

Скоро 100 других жена оптужило га је за сексуално узнемиравање и сексуални напад.

Вајнстин и даље мора да одслужи 16-годишњу затворску казну због осуде 2022. године у Лос Анђелесу због силовања глумице у хотелу на Беверли Хилсу. Његови адвокати се жале на ту пресуду.

Вајнстинов публициста Јуда Енглемајер рекао је: „Дугорочни циљ и наша нада су да он буде потпуно ослобођен кривице, да буде слободан човек, да проводи време са својом децом и породицом и да се повуче у миру".

Дебра Кац, адвокат Дан Данинг, која је сведочила против Вајнстина на суђењу 2020. године, рекла је да је огорчена одлуком да се осуда поништи.

„Он је серијски силоватељ који се не каје због онога што је учинио, и не би требало да проведе ни минут као слободан човек. Ако може поново да му се суди, и да се осигура то да се пошаље на дугу робију, то је оно што би требало учинити. Никада више не би требало да се нађе међу слободним људима. Мислим да ће поново бити осуђен. Он је крив“, изјавила је Кац.

среда, 15. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара