Читај ми!

„Ухвати политичара“ у Минску

Вотка за новинаре, огромне количине кафе која се служила лидерима, Меркелин мобилни телефон коме је „цркла батерија“ и релаксирани Лавров на цигарет паузама – неки су од најинтересантнијих момената које је новинар „Раша тудеј“ уловио током 17 часова дугих преговора у Минску.

Поједини новинари су се, како наводи Раша тудеј, током тог маратонског састанка „тешили“ асортиманом специјалитета и пића, неки су спавали, а други су фотографисали.

Сваки излазак из сале за преговорање изазивао је гунгулу међу припадницима „седме силе“.

Новинари су јурили кроз палату до места на коме су биле постављене камере, да би увидели да је реч о лажној узбуни и да је неки од лидера или министара спољних послова само изашао на паузу.

Највећу лажну узбуну изазвала је немачка канцеларка Ангела Меркел, када је изашла и како су сви очекивали донела одличне вести. Испоставило се, међутим, да „госпођи канцеларки“ треба пуњач за мобилни телефон.

Један руски новинар рекао је да је у једном тренутку ишчекивање и напетост прерасло у игру „пронађи политичара, а хорде новинара, гладних било које истинске вести јурило је за политичарима кроз ходнике Палате независности“.

Најмање један новинар, који ради за новинску агенцију Интерфакс, збринут је у болницу, јер је пао у несвест од умора. Било је дисциплине и недисциплине, наводи Раша тудеј.

Руски новинар викао је на украјинског председника Петра Порошенка који је долазио на састанак „зашто сте бомбардовали цивиле, господине Порошенко?“. Када је његова галама утихнула, новинар је остао без акредитације. Било је инцидената и међу посленицима седме силе.

Инцидент између извештача Рашн лајфњуза и украјинских новинара забележила је камера.

Видно досађујући се, новинар Рашн лајфњуза је застрашујуће залајао на новинаре након што се представио. Тада је интервенисало обезбеђење у палати, новинар се извинио својим колегама и на крају му је било дозвољено да остане.

Већ је општепознат тренутак хладног руковања руског и украјинског председника Владимира Путина и Петра Порошенка. Једини лидер који није имао удела у разговорима био је белоруски председник Александар Лукашенко, а кога су загрлили и Путин и Порошенко.

Путин је „оком камере“ ухваћен како се од срца смеје поред Лукашенка, за разлику од осталих суморних израза лица руског лидера виђених у Палати независности.

Лукашенко није ока склопио и касније се нашалио да је његов задатак био да „осигура потрепштине“. И то не само у метафоричком смислу.

Он је новинарима испричао и да су најфинија руска и белоруска „јаја, сиреви и млечни производи као и литре кафе“ помогли лидерима да остану будни целу ноћ. Лукашенко је рекао да лидери нису дотакли ни кап алкохола, за разлику од новинара.

И Лукашенко се нашао на интересантном снимку са самита, а то је моменат када је, док је причао с Меркеловом, несвесно измакао столицу Путину, који је покушавао да седне на њу.

Једна од најупечатљивијих слика са преговора је зелена оловка у рукама руског председника, која је мало касније завршила у деловима у Путиновој шаци.

Најопуштенији на састанку био је, како преноси Раша тудеј, шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, који је неколико пута излазио на цигарет паузу. Новинарима је током једног од излазака рекао да су разговори „бољи од супер“. На крају, сви лидери су дали одвојене изјаве медијима.

Путин је био први који је сумирао разговоре који су трајали 17 сати и седам минута.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво