Читај ми!

Шон Конери не може да гласа!

Највећи заговорник независне Шкотске, чувени глумац Шон Конери, неће моћи да гласа на референдуму у четвртак, јер живи на Бахамима.

Атмосфера уочи референдума о независности Шкотске узаврела је, а у средишту јавне дебате, осим процене коначног исхода гласања 18. септембра, нашло се и питање праведности договора Единбурга и Лондона по којем Шкотима који живе изван земље није дозвољено да гласају.

Због таквог договора, више од милион Шкота из дијаспоре само ће посматрати гласање које ће бити одржано у четвртак, а међу њима ће бити и чувени глумац и поборник независности Шон Конери који живи на Бахамима, пренела је агенција АФП.

Мишљења шкотских правних експерата је да је договором Единбурга и Лондона прекршено право на слободу кретања грађана према европском законодавству, док су Шкоти који живе у државама Европске уније забринути да би њихов статус легалних емиграната могао да буде угрожен у случају већинског гласања за независност.

Истовремено, британска влада учинила је још један покушај да приволи грађане Шкотске на останак у заједничкој држави, гарантујући Единбургу потпуну контролу над потрошњом у здравству.

Британци су раније упозорили Шкоте да, у случају отцепљења, не би могли да задрже британску фунту као националну валуту.

Процене на основу анкета најављују неизвесну трку, премда је број присталица независности све већи.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво