Читај ми!

Увек на борбеној линији, никад наоружан!

Горан Томашевић, фото-репортер „Ројтерса“, већ 20 година фото-апаратом бележи ужасе ратова. После сукоба на простору бивше Југославије био је на ратиштима у Ираку, Авганистану, Конгу Судану, Либији, Египту, Сирији...

Лист Гардијан прогласио га је 2013. године за фото-репортера године, неколико пута проглашен је за најбољег фото-репортера агенције Ројтерс.

Добитник је најпрестижнијих светских награда, а за серију фотографија из Сирије ове године номинован је и за Пулицерову награду. Његове фотографије налазе се и у музеју ратне фотографије у Њујорку.

Каже да му је један од најтежих тренутака био када су 2003. године Американци бомбардовали хотел „Палестина“ у Багдаду у коме су били смештени новинари.

Тада је погинуо његов добар пријатељ, а неколико колега је било тешко рањено.

„Мени најдража фотографија и коју сам најтеже урадио је фотографија америчког маринца, који пада када метак великог калибра погађа зид иза којег се заклонио“, објашњава Томашевић.

Горан сматра да све што се десило и снимљено је, треба објавити. Да би се снимиле ратне фотографије треба бити у центру збивања а то значи у првим борбеним линијама.

„По фотографијама можете видети да људи умиру у близини или бивају погођени док их сликам то су биле борбе високог интензитета на раздаљини 12 до 15 метара.“

Горан тренутно живи у Наробију у Кенији. Када није на неком ратишту као агенцијски фотограф бележи исто тако успешно и друге лепше ствари. Добра фотографија каже може да прикаже цео догађај и не треба је објашњавати јер ако је то потребно онда није добра.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво