Читај ми!

Метеорска киша која достиже врхунац за неколико дана, могла би бити најбогатија у овом веку

Метеори, познатији као звезде падалице, могу се видети било које ноћи у години. Неке ноћи су међутим боље за посматрање неба од других. Земљи управо следи величанствени пролаз кроз пут који је за собом оставила чувена Халејева комета.

Док се Земља креће око Сунца, наилазимо на делове прашине и крхотина са комета и астероида. Тако се рађају метеорске кише, периоди када се број звезда падалица које ћете видети драматично повећава.

Тренутно смо у фази ишчекивања проласка кроз један пут пун свемирских крхотина, који је за собом оставила Халејева комета. Она ствара кишу метеора Ета Акварид, једну од најбоље видљивих са наше јужне хемисфере.

Овогодишњи приказ са неба обећава да ће бити посебан. Поклапа се са младим Месецом, што значи да ће небо бити додатно мрачно у сатима пре зоре – а то су савршени услови да се посматрају делови чувене комете како падају. Постоје чак и наговештаји да би туш могао бити јачи и богатији него иначе.

Фрагменти најпознатије комете

Халејева комета приближи се Сунцу, па тако и нашој планети у просеку сваких 76 година, и провела је хиљаде година на свом тренутном путу.

Сваки пут када прође кроз унутрашњост Сунчевог система, комета оставља за собом прашину и гас. Ова прашина се полако шири свемиром, обавијајући орбиту комете широким слојем крхотина.

Земља пролази кроз те крхотине два пута годишње, када се депавају две познате кише метеора. У октобру је киша метеора Орионид, која је видљива са обе хемисфере.

Киша која достиже врхунац почетком маја – метеорска киша Ета Акварид је богатија. Земља почиње да наилази на те крхотине средином априла, а затим проведе у том простору отприлике шест недеља прелазећи широки ток крхотина који је иза себе оставила моћна комета.

Већи део тог времена Земља пролази кроз својеврсно „предграђе“ тока којим се кретала комета која нам је оставила свој богати „реп“. Отприлике шестог маја, Земља се креће кроз најгушћи део тока, а Ета Акварид достиже свој врхунац.

Ета Акварид је релативно слабо позната киша метеора из једноставног разлога – најбоље се виде са јужне хемисфере и веома их је тешко посматрати са локација северно од Екватора.

Посматрачи са јужног дела наше планете имају више среће. Са већине рецимо аустралијских локација, почев од 1:30 ујутро по локалном времену, на небу је видљив спектакл до ране зоре.

Ета Акварид „даје“ и 20 до 30 метеора на сат.

Међутим, метеори не долазе једнаком брзином. Може да се деси да 15 минута не видите ништа, а онда угледате више њих одједном.

Посебна година

Ета Акварид је посебна посластица за посматраче у Аустралији, али ова година обећава да ће бити посебна. Прво, небо ће бити тамно захваљујући младом Месецу, што ће метеоре лакше уочити.

Научници који су моделирали и истраживали понашање Ета акварида у последњих неколико деценија пронашли су примамљиве наговештаје да би ове године могло доћи до значајног повећања броја лепих небеских приказа, односно звезда падалица. Они сугеришу да би се метеорска киша Ета Акварид 2024. могла показати као најјача у читавом 21. веку.

Међутим, предвиђање активности метеорских киша је заиста тешко. Други истраживачи тврде да би ова година могла бити по том питању „уобичајена“.

Чланак је објављен у часопису The Conversation.

среда, 15. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара