Читај ми!

Новак жели да учествује у пројекту Андрићград

Комплекс Андрићграда данас је посетио славни српски тенисер Новак Ђоковић, кога је домаћин, редитељ Емир Кустурица, провео Улицом Младе Босне, након чега су обишли биоскоп „Доли Бел“ и храм Светог цара Лазара.

Прослављени српски тенисер Новак Ђоковић боравио је данас у Андрићграду у Вишеграду, где га је дочекао идејни твораца тог пројекта Емир Кустурица и показао му низ најзначајнијих објеката, међу којима биоскоп „Доли Бел“ и храм Светог цара Лазара, пишу Независне новине из Бањалуке.

Ђоковић, чији пажњу су посебно привукли споменици Иви Андрићу и Петру Петровићу Његошу, истакао је да се у Андрићграду величају ова два највећа човека српског народа, који су прославили српску историју, књижевност и културу.

„И ја се као припадник српског народа осећам одговорним према Кустурици, који је овде начинио своје животно дело, што ме обавезује да учествујем у овом пројекту да би се сачувала српска култура, идентитет и корени нашег народа“, рекао је један од најбољих тенисера света.

Ђоковић је истакао да је Андрићград драгоцено место, да ће Андрићев институт чувати српску историју и културу и да би му била велика привилегија да буде део Андрићевог института.

Кустурица је рекао да је Ђоковић светосавски подвижник који најкомпликованије ситуације на спортском терену и у животу решава на најпаметнији начин.

„Кад Новак усред Вимблдона подигне победнички пехар, оно што нама није било одређено, то је равно историји и то се граничи са проналаском наизменичне струје“, рекао је Кустурица.

Ђоковић је приметио да сваки човек жели да успе и усавршава се у раду и животу, али то је, како је рекао, за оне који остваре само правац струје у једном смеру.

„Већина људи нема ту срећу да оствари своје животне снове, јер тешко живи и зато је потребно помоћи и вратити дуг нашој отаџбини“, рекао је Ђоковић, пренеле су бањалучке Независне новине.

Кустурица је, уручујући Ђоковићу златник Анрићграда и кључеве града од камена, наговестио да би се у њему, осим историје, филма, позоришта и књижевности, могао изучавати и тенис, јер се бољи професор од Нолета не може пожелети.

У храму Светог цара Лазара Ђоковићу је икону Пресвете Богородице поклонио свештеник Средоје Андрић, а уручен му је и поклон пензионера Томислава Нешковића из Новог Горажда - ћуприја на Дрини од дрвета.

Број коментара 37

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво