Читај ми!

Ајкуле на кокаину, морски предатори код Флориде жртве трговине дрогом

Можда звучи као сценарио неког филма Б продукције, али научници сматрају да се агресивне и гладне ајкуле хране пакетима халуциногених дрога које трговци бацају у воду код обале Флориде.

Ајкуле на кокаину биће у фокусу предстојеће Недеље ајкула на Дискаверију, а стручњаци су анализирали да ли океански предатори заиста нападају, гризу и уносе наркотике које у запакованим пакетима близу обале бацају трговци дрогом.

„Наслов емисије јесте помало сензационалистички, али желимо да се позабавимо правим проблемом. Све што произведемо, све што ставимо у наша тела заврши у природним водотоковима, а морски живот, од ког зависи наш опстанак, изложен је томе“, каже докторка Трејси Фанара, једна од предводница истраживачког тима.

Бројне студије показале су да су рибе у морима изложене фармацеутским производима и наркотицима, попут кокаина, метамфетамина, кетамина…

„Уколико су ове бале кокаина извор загађења, веома је могуће да су ајкуле под утицајем хемикалије. Кокаин је толико растворив, да уколико се створи само мали отвор у пакету, цео садржај ће брзо завршити у води“, наводи Фанара.

Очекује се да ће Ајкуле на кокаину бити је један од најгледанијих сегмената Недеље ајкула на Дискаверију, посвећене свим могућим врстама, од великих белих и чекићара до осталих мањих врста ајкула.

У истраживању које је обављено код архипелага Флорида Киз и коралног гребена, а Фанара и британски морски биолог Том Хирд приметили су да се ајкуле у том подручју чудно понашају.

Једна чекићара, које се обично клоне људи и беже од њих, кренула је директно на њих. Приметили су и пешчану ајкулу како плива укруг као да је фокусирана на измишљени објекат.

Такође су спровели и експерименте, бацајући бале сличне онима које бацају трговци дрогом, а ајкуле су врло брзо почеле да откидају комаде.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво