Читај ми!

Нajмасовнија употреба кокаина, из Бразила стиже вакцина

У Бразилу раде на вакцини која би могла да помогне у ослобађању од кокаинске зависности. Антитела спречавају ефекат дроге и требало би да штите од стварања жеље да се поново конзумира.

Конзумирање кокаина је достило рекордне нивое. Према подацима УН, 2021. је ту дрогу конзумирало око 22 милиона људи. По учесталости коришћења она је на другом месту иза канабиса.

У Европи кокаин највише узимају Немци. То показују анализе отпадних вода.

Реч је о дроги која ствара јаку зависност и оштећује виталне органе. Конзумирање доводи кардиоваскуларни систем до граница оптерећења, што се може упоредити са непрестаним трчањем маратона.

Одвикавање такође представља велико физичко и ментално оптерећење. Сада истраживачи у Бразилу раде на серуму који би требало да потпомогне при терапији одвикавања.

Како делује кокаин?

Већина конзумената ушмркава кокаин у форми праха. Алтернатива је пушење уз помоћ луле. Супстанца преко крви доспева до мозга. Тамо изазива лучење различитих супстанци за пренос информација, међу којима је и допамин. Јавља се осећање интензивне еуфорије.

Тело постаје хиперактивно и раздражено. Срце пумпа крв пуном снагом, артерије се сужавају. Крвни притисак и телесна температура расту. Потребе попут глади и жеђи постају неважне. У најгорем случају, „трип“ може да се заврши грчевима, комом или заустављањем дисања или рада срца.

Екстаза траје између пет и 30 минута. „Ствара се осећај да је на свим семафорима упаљено зелено светло“, каже Ханспетер Екерт, терапеут у једном берлинском удружењу за лечење наркоманије.

Мозак памти: ово је било интензивно, предивно. Хоћу то поново да доживим! Тело меморише конзумирање као елемент важан за преживљавање.

Мислима доминира жеља да се узме још кокаина. Унутрашњи гласови који упозоравају на последице постају све тиши. Човек почиње да запушта своје здравље, социјалне контакте и посао. Настала је зависност.

Вакцина против зависности – решење?

Антикокаинска вакцинација може да помогне у терапији ове зависност. Након вакцинисања, у крви се стварају антитела. Она се циљано везују за кокаин. Стварају се формације које због своје величине не могу да прођу кроз крвно-мождану баријеру. Тако да не може да дође до стимулације мозга. Ни до дрогираног стања.

Спречава се реакција мозга која изазива жељу за поновним узимањем дроге. Због тога пацијент друкчије перципира дрогу, каже за Дојче веле Фредерико Гарсија са бразилског универзитета УФМГ. Његов истраживачки тим је вршио експерименте на пацовима.

Гарсија сматра да би резултати постигнути на животињама могли да се остваре и са људима. Био би то први вакцинални серум против кокаина који би се употребљавао у терапији.

На таквим серумима раде и истраживачки тимови у САД. Тренутно још нема клиничких студија на људима тако да је неизвесно када ће – и да ли ће – вакцина да се појави.

Може ли вакцина да спречи стварање зависности?

Терапеут Екерт поздравља ту идеју. Ако нема екстатичног стања, глава се смирује. Тело може да се отргне од перманентног раздраживања. Пацијент може да доживи позитивно искуство и констатује: добро осећање потиче од мене, а не од дроге.

Екарт је ипак и скептичан, јер терапија је тежак подухват. Њему је за терапију потребно најмање годину дана.

Зависници уче како да разумеју своје тело и психу. Говоре о својим осећањима и проблемима и морају да доносе тешке одлуке. Које пријатеље је боље да избегавам? Како ћу поднети болове? У тим процесима они поступно освајају већу контролу над својим животом.

Вакцина није намењена превенцији или људима који само повремено конзумирају кокаин. Екерт упозорава да код вакцинисаних постоји опасност од предозирања дрогом, јер због серума она не делује.

Марика Фери из Европске канцеларије за дроге и зависност од дрога има и друге резерве: „Супстанца по себи није изолован проблем. То што се више не узима кокаин не значи и да су сви проблеми аутоматски решени. Тело мора да оздрави, баш као и психа. Терапија се стара о психи и социјалном окружењу. За то је потребно време.“

Њој су милија обухватнија решења – она која би могла да помогну што већем броју људи. Као експерт за јавно здравље, Феријева жели да се људима олакша налажење места на терапији. Она поручује да је вакцинација само за мали део људи који се већ налазе на терапији.

понедељак, 29. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво