Читај ми!

Србија заврнула рукаве, Мемедовић: Казне за бацање отпада да буду строге као оне у саобраћају

Дан планете Земље обележава се са циљем да се подигне свест о заштити животне средине, биљног и животињског света. На 155 локација у Србији одржана је десета, до сада највећа, акција „Заврни рукаве“.

Из године у годину бацамо све више отпада. У већини места не постоји систем сакупљања и селекције, па отпад завршава на дивљим депонијама и у рекама.

„Годинама ми радимо једно исто, скупљамо се крајем априла и скупљамо све што се може дохватити, углавном ову пластику на језеру Перућац. Ово смеће није новијег датума, оно је старо 14 година. Једном приликом је нагрнуло, било је као плутајуће острво, пливајућа депонија. Решење се чека, а решење постоји – као у саобраћају озбиљне казне за бачен отпад у природу. Казне решавају менталитет, свест и свест, ту смо изгледа танки“, каже новинар РТС-а Јован Мемедовић. 

Иако наш Кривични законик садржи посебан део који обухвата 18 кривичних дела против животне средине, мало је изречених казни. И у градовима где постоје контејнери отпад се баца свуда.

Србија заврнула рукаве

На иницијативу Еко страже, којој се придружио велики број еколошких организација и грађана, хиљаде људи, на Дан планете Земље, широм Србије заврнуло је рукаве. У Београду су чистили на више од 60 локација.

„Мотив је да покажемо да Србија можеда буде лепше и чистије место за живот, да очувамо околину“, истакао је Немања Маринковић из Еко страже.

Миша Премовић каже да за њега учешће у овој акцији представља пример врхунског патриотизма: „Акција подразумева да очистимо нашу земљу не само због тога да гости који дођу виде да је Србија чиста него и због нас самих“.

„Идеја је да раширимо свест да људи не бацају на траву, у шуме већ у канте“, наводи Дејан Лазаревић.

Керол Јагић каже да жели да деца имају чист паркић и да ће бити чисто ако сви радимо по мало.

Новосађани су чистили на Дунавцу, Сремској Каменици, на Бегечком насипу. Врањанци излетиште близу града. Ученици средње школе из Великог Градишта очистили су обалу Сребрног језера. У чачанском крају волонтери су чистили језеро Међувршје у Овчарско-кабларској клисури.

И када се очисте дивље депоније врло брзо настају нове. 

„Оно што је код нас опасно, то су хиљаде нелегалних депонија на које се буквално баца свашта од медицинског отпада, од хемикалија, отпадне пластике, отпад из домаћинстава плус отпад из неких безбројних малих фирми“, наводи професор Ратко Ристић, председник Одбора за заштиту животне средине Универзитета у Београду.

Дан планете Земље обележава се 22. априла у 190 земаља како би се подигла свест о важности заштите животне средине, биљног и животињског света.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво