Читај ми!

Очишћено више од 300 локација, бројни љубитељи природе „заврнули рукаве"

Једно од најзахтевнијих и најскупљих поглавља у процесу приступања Србије Европској унији је 27 о животној средини. Можда не би било тако скупо када би грађани више водили рачуна о томе где бацају смеће. На проблем отпада указују волонтери који су једанаести пут учествовали у акцији чишћења Србије „Заврни рукаве" у организацији „Еко-страже".

Ни киша није спречила волонтере и организације да почисте више од 300 локација.

„Ми смо изашли и по оваквом времену да пружимо подстрек и да мотивишемо људе да, за почетак имају поштовања према томе што ми радимо и не бацају ђубре где стигну", рекао је Станислав Вучковић, еколошки активиста из блока 45, Београд.

„Сада се свест много више подигла и све више младих људи учествује у таквим акцијама. И даље верујем да наше мало може да буде нешто велико за опште добро", додаје Снежана Бањац из еколошког друштва „Еко Сава".

„Мислим да треба повећати казнену политику то би допринело доста решењу, потребна је само воља надлежних. Неко моје мишљење је довољно да ставите два комунална полицајца на аутобуску станицу и да данас наплатите 20 казни за бацање пикаваца и сигуран сам да би се већ сутрадан тај број преполовио", каже Бојан Зиројевић, члан „Еко-страже".

Очишћена су и нека заштићена подручја, међу њима и Шалиначки луг код Смедерева.

„План је да просто се одвоји два сата у данашњем дану како бисмо пре свега освестили наше суграђане и институције који имамо са дивљим депонијама", изјавио је Филип Љубисављевић, вођа тима.

Околину Александровачког језера код Врања чистили су и студенти и запослени на Педагошком факултету.

„Док сваки грађанин нема развијену свест о томе да треба да понесе са собом оно што је донео, из природе после пикника, не можемо кривити никакву службу", каже Марија Дејковић, координаторка акције у Врању.

Национална кампања чишћења „Заврни рукаве" одржава се неколико пута годишње. Овог пута рукаве широм земље, заврнули су и деца и одрасли, а порука за све остале је – чувајте природу и не бацајте свуда смеће!

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво