Вештачка интелигенција за боље фотографије

„Фотокина“, некада водећи сајам за класичну фотографију, покушао је да се, попут многих у тој струци, прилагоди великим дигиталним променама.

„Фотокина није оно што је некада била" ‒ такве изјаве су организатори традиционалног фото-сајма у Келну могли последњих година да чују од посетилаца. Управо то је разлог за промену концепта, каже директорка келнског сајма Катарина Хама. Тржиште фотографије одавно је постало тржиште свих врста израде фотографије. „Имиџинг анлимитед" (Imaging unlimited) ‒ нова, безгранична поплава слика, нови је заштитни знак сајма у Келну. А кључне речи које га прате гласе: „Креирај, откриј, повежи се".

Последњих година све мање излагача долази на сајам класичне фотографије „Фотокина". Организатори сајма зато настоје да у Келн доведу и излагаче из других области. Први пут ове године на сајму ће бити кинески концерн за телекомуникације „Хуавеј" и немачка компанија специјализована за слушалице и аудио-технологију „Сенхајзер".

„Хуавеј" се повезао са немачким произвођачем луксузних камера „Лајка", како би купце својих паметних телефона убудуће могао да привуче бољим квалитетом фотографија и видео-снимака. „Сенхајзер" у Келну представља микрофонска и аудио решења за видео-снимке на паметним телефонима.

Млади у фокусу

Будући да „Фотокина" мора да се подмлади, млади корисници паметних телефона, они који непрестано и са свих страна објављују фотографије и видео-материјале, постали су главна циљна група. С друге стране, продаја класичних камера се у последње четири године преполовила.
Још пре десет година дигиталне камере биле су велики хит, међутим, ове године ће од продаје камера зарада први пут бити мања од милијарду евра.

Боље слике захваљујући вештачкој интелигенцији

Истовремено, продаја једног другог апарата иде одлично: ове године очекује се продаја око 570.000 полароида. Процењује се да ће зарада бити четрдесет пет милиона евра, али то је само мали део укупног прихода (од око двадесет милијарди евра) на новом тржишту.

У то целокупно тржиште председник Фото-индустријског савеза Рајнер Фирез убраја сву врсту опреме, медије за чување података, камкордере, штампаче, па тако и паметне телефоне.

То што се код паметних телефона (попут модела Huawei Mate 10) наговештавало пре годину дана, сада је захватило читаво тржиште: уграђени чипови помоћу вештачке интелигенције повећавају квалитет фотографија; камера препознаје уобичајене мотиве попут архитектуре без ГПС-везе, допуњава делове слике који недостају или изоштрава нејасне фотографије. Баш као и у медицини или безбедносној техници ‒ обрада слике и њено побољшање помоћу вештачке интелигенције у продору је и у дигитализованој индустријској производњи.

Фирез, иначе менаџер јапанског концерна „Кенон", за будућност развија визију Смарт имиџинг екосистем (Smart Imaging Ökosystem) која ће преко вештачке интелигенције доминирати у области фотографије и видеа, аутономне вожње или медицинске дијагностике. У то спада и све веће тржиште аутоматског препознавања лица - без обзира на то да ли је реч о паметним телефонима или безбедносној техници.

Рајнер Фирез зна о чему говори: „Аксис", сестринска фирма „Кенона", била је водећа у пилот-пројекту на железничкој станици „Зидкројц" у Берлину, где су помоћу сигурносних камера и вештачке интелигенције скенирали лица путника и усклађивали их са базом података.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво