Пет векова од рођења венецијанског сликара Тинторета

Тинторето ‒ Мали од боје, био је познат по портретима венецијанског племства и религијским композицијама.

На данашњи дан, 29. септембра 1518, рођен је италијански сликар Јакопо Комин, познатији као Тинторето, један од највећих мајстора 16. века. Радио је огромне композиције, не губећи притом смисао ни за најситније појединости.

Снажно је утицао на европске сликаре, посебно на импресионисте. Стварао је у родној Венецији, у којој су сачувана његова главна дела: „Рај" у Дуждевој палати, „Тајна вечера" у цркви Сан Ђорђо Мађоре, „Распеће" у Скуоли ди Сан Роко.

Тинторето је венецијански сликар из епохе маниризма односно позне ренесансе. Сматра се последњим великим сликарем овог правца. Алтернативно презиме, Робусти, добио је по оцу који је био робусни чувар капија Падове, а надимак Тинторето, по очевој професији ‒ бојаџијин син. Био је Тицијанов ученик али је убрзо развио сопствени стил.

У свом атељеу је држао натпис који га је описивао: „Микеланђелов дизајн и Тицијанов колорит". Био је познат по енергичном и брзом маниру сликања, по коме су га звали „фуриозни". Био је изразито продуктиван, те је упошљавао бројне асистенте, укључујући два сина и кћер Маријету. Користио је перспективу и осветљење на драматичан начин, због чега се сматра претечом барокног сликарства.

Како би прославили 500. годишњицу од његовог рођења, Венеција, али и бројни други градови широм света припремају бројне догађаје и манифестације. Тако ће у Венецији током целе године посетиоци имати прилику да посете уметников дом, цркве које садрже његова дела, али и школу коју су водили монаси (Скуола гранде ди Сан Роко) у којој је Тинторето провео, с малим прекидима, 24 године и насликао 56 слика велике уметничке вредности.

То су сцене из Старог завета. Не без разлога, ове слике многи упоређују са Микеланђеловим сликама у Сикстинској капели, па ако планирате да до краја године посетите Венецију, где год да кренете, моћи ћете да се ближе упознате са радом тог фасцинантног уметника.

И њујоршки музеј Метрополитен обележиће 500 година од рођења венецијанског сликара репрезентативном изложбом портрета и цртежа, од 16. октобра ове, до 27. јануара наредне године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво