Читај ми!

Милан Марић: Неочекивани позив из Русије променио ми је живот

У филму „Довлатов”, насловну улогу – познатог совјетског писца и новинара Сергеја Довлатова, игра Милан Марић. Глумац је у емисији „Један добар дан" објаснио како му је улога Довлатова променила живот.

Филм Довлатов ће бити приказан 25. фебруара у Центру за културу „Влада Дивљан”. После премијере 2018. године на Берлиналу када је награђен Сребрним медведом за изванредан уметнички допринос, и филм и главни глумац Милан Марић награђивани су и добијали само позитивне критике.

То је била Марићева прва главна улога али и први интернационални филм рађен у руско-пољско-српској копродукцији. Марић каже да је рад на том филму за њега било „једно поприлично узбудљиво путовање које је почело изненада”. Посебно је задовољан сарадњом са редитељем Алексејем Германовим Млађим.

„Доста дуго је трајало, и некако ми је онако поприлично променило и живот, и поглед на мој посао, и поглед на много тога. Просто то је кренуло једним позивом који ја нисам ни очекивао”, рекао је глумац.

„Пред тај финални кастинг послали су ми неколико сцена на руском и рекли су да морају да буду на руском, не могу на енглеском. Имао сам две професорке којима сам захвалан онолико и на њиховом стрпљењу и на професионалности.”

Марић се осврнуо и на карактер лика који тумачи: „Он је био писац и новинар више по морању, покушавао је да се снађе у том систему. Он је припадник тог другог таласа дисидената, филм прати тренутак те раскрснице живота где он доноси одлуку на коју ће страну кренути. Заправо с једне стране му не објављују све што напише, не може да прође цензуру. Не објављују, говоре му да је лош, а уметнике је лако уништити...”

Ко је читао његове књиге, зна колико је он и духовит: „Уме да буде и циничан, мало и ироничан. Али како лепо, има један јединствено, лак, леп рукопис. Много се лепо, лако и брзо чита, а заправо ужасно емотиван и дубок и занимљив. И онако један потпуно, није за џабе он последњих година у Русији суперстар руске књижевности. Нажалост, оно што је мени најтужније било што он је умро 1991. Ја мислим сад можда погрешим, 1990. или 1991. Никада није сазнао колико је заправо добар писац. Његове књиге су почеле да се објављују тек после његове смрти”.

Најављено је да ће после пројекције у Београду, глумац Милан Марић и продуцент Арсен Васиљев разговарати са публиком. 

четвртак, 02. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво