Читај ми!

Серија „Пад“ по мотивима књиге Жарка Лаушевића од 21. октобра на РТС-у

Наредна четири викенда, гледаоци РТС-а моћи ће да погледају осам епизода серије „Пад“ која је настала по мотивима књиге глумца Жарка Лаушевића „Година прође, дан никад“.

Серија Пад, како је најављено, биће осврт на узбудљив живот и каријеру глумца Ивана Маслаћа, а како наводи Бојан Вулетић, редитељ и косценариста серије, коришћени су одређени мотиви из књиге, али су са новим ликовима и са новим ситуацијама покушали да се одмакну од саме књиге Жарка Лаушевића.

„Хтели смо да направимо једну универзалну причу о том ужасу деведесетих који смо живели и да испричамо како је било могуће да било ко од нас дође у сличну ситуацију. Да опишемо једно грозно време које је утицало практично на све нас“, истиче Вулетић.

Пошто је јунак јавна личност, глумац, ово је уједно и посвета овој професији, људима који покушавају да шире лепе вредности, у тренутку када је мала граница између уметничке конструкције и потпуне деконструкције која је, у ствари, карактеристична за време зла, напомиње редитељ.

„Био је велики изазов, поготово што је Жаркова књига писана у првом лицу, у једном унутрашњем монологу, и било је доста изазовно и занимљиво пронаћи начин како испричати ту интимну причу, његово интимно унутарње стање. Отуда имамо доста необичних сцена чија је идеја да пре свега побудимо истинитост и искреност“, додаје Вулетић.

Прича серије Пад почиње 1993. године када браћа Иван и Стојан, долазе у Подгорицу код ујака, недалеко од места где се догодио инцидент који је почетак целе приче. Дејан Цицмиловић игра Мијата чувара у затвору у коме ће завршити главни лик, глумац Иван Маслаћ.

„Мијат је један од чувара и он у самом почетку серије, односно читаве приче, осуђује све оно што је Иван Маслаћ, главни глумац, учинио. Осуђује трагедију која се десила, сажаљева наравно жртве. Међутим, временом негде почиње да разуме кајање Ивана Маслаћа током боравка у затвору“, наводи глумац.

Деведесетих, када почињу ратови на тлу бивше Југославије, у затвору у Спужу био је читав конгломерат ликова, додаје Цицмиловић. Ту су људи различитих националности, различитих криминалних досијеа, а у све то улази глумац.

„Свима нама који смо играли у серији била је и част и задовољство, али и одговорност да на неки начин, преко ликова које играмо, покушамо да одбранимо и ту професију, односно та осећања која глумац носи са собом, а посебно неког ко је врхунски уметник, попут Жарка Лаушевића који је врхунски глумац ових простора“, наглашава гост Јутарњег програма.

Дејан Цицмиловић напомиње да су уз Вулетићеву помоћ који је водио читаву екипу, веома пажљиво, педантно и тачно, водили рачуна о свакој реченици, о свакој речи, о свакој ситуацији коју су снимали, како ни на који начин не би повредили било чија осећања, ни жртве ни протагонисте.

На крају гостовања у Јутарњем програму, редитељ Бојан Вулетић додаје да Жарко Лаушевић није присуствовао снимању, али да се јесте интересовао за цео процес. Видео је целу серију и веома је задовољан.

субота, 18. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара