Прве две епизоде серије „Сабља“ премијерно приказане у МТС дворани изазвале снажне емоције код публике

Дуго чекана серија „Сабља“, политички трилер од осам епизода у чијем средишту је убиство премијера Зорана Ђинђића, вечерас је представљен новинарима у МТС дворани у Београду. Серија ће бити емитована на Првом програму РТС-а, викендом, од 24. фебруара.

Интересовање за серију Сабља је велико, и то не само медија. Гледаоци су заинтересовани за причу о убиству премијера Ђинђића, али и догађајима пре и после 12. марта 2003. године. Вечерас су приказане прве две епизоде. Пуна је дворана, а стигли су и аутори и бројна глумачка екипа.

Са нама су сценаристи и редитељи Сабље, Горан Станковић и Владимир Тагић и глумац Драган Мићановић који тумачи лик Зорана Ђинђића.

Горане, темељно радите на сваком сценарију, а дуго сте развијали и Сабљу која је захтевала детаљно промишљање идеје и стила. Какву сте серију направили?

„Крајем 2018. године када смо завршили нашу прву ауторску серију Јутро ће променити све, ми смо добили позив од директора РТС-а, Драгана Бујошевића, да се позабавимо темом Зорана Ђинђића. Ми смо већ 2019. године један концепт смислили и презентовали, међутим онда је прошло скоро пет година док смо се позабавили свом могућом фактографијом која је нама била присутна и доступна. Затим попричали са сведоцима за које смо сматрали да су релевантни за ову тему јер је одговорност за тај догађај и личност Зорана Ђинђића изузетно велика. Ми смо просто дали себи једно време, нисмо хтели да то буде инстант, као што је сад нека мода, хтели смо стварно да јој посветимо оно што она заслужује. И ево, сада 24. фебруара ће људи моћи да погледају тих осам епизода које смо направили“, наводи Горан Станковић.

Владо, када је реч о причама о истинитим догађајима, ту увек изазива велику пажњу, нарочито неким који су из наше недавне прошлости. Поставља се питање истинитости, објективности, временске дистанце, који су ваши одговори на та питања?

„Мислим да је временска дистанца сасвим довољна, 21 година је прошла од тог трагичног догађаја и сматрам да је овакву серију можда требало направити и раније. Мислим да постоји сасвим довољно и доказа и чињеница и ствари које о тој серији треба да се кажу. Зоран Ђинђић је вероватно најзначајнија политичка фигура нашег доба и овај догађај је дефинитивно преломна тачка српског друштва и најбоље осликава оно што смо ми били деведесетих, оно што смо били почетком 2000-их, и оно што смо дан данас“, сматра Владимир Тагић.

Велику улогу међу својим улогама је остварио и Драган Мићановић. Али претпостављам, с обзиром на то да сте играли заиста велики број стварних ликова, да је овај био посебно тежак. због чега и какав је ваш Зоран Ђинђић?

„Мене су редитељи у досадашњој каријери увек стављали пред велике изазове. Али морам признати да ево сад после 30 година бављења овим послом, ова два дивна млада редитеља, аутора ове наше серије, су пред мене ставили један од најделикатнијих задатака који сам икада имао до сада у својој каријери. Није било лако. Није ми било лако ни да сада одгледам прву епизоду. Ако ми верујете, још увек сам под утиском. Није лако вратити се у то време, није било лако снимати. Значи, није било лако снимати на аутентичним локацијама где су се неки догађаји заиста и догодили. Одговорност, малопре је Горан рекао, ми смо преузели одговорност за ову серију у складу са ликом и делом нашег покојног премијера, коме је та реч била заиста јако важна и до које је јако држао. Колико смо успели, то је на публици процени“, наглашава Драган Мићановић.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво