уторак, 09.02.2016, 09:17 -> 10:05
Извор: РТС, Дискавери
Колико дуго храна може да буде на поду, а да је безбедна за јело
Истраживачи су доказали да је правило од пет секунди тачно, односно да је храна која је провела мање од пет секунди на поду безбедна за јело.
Свима понекада док једу испадне нешто на под, а правило од пет секунди до сада је служило да се оправдају они који не могу да одоле него да подигну омиљену посластицу са пода.
Међутим, екипа нове емисије Дискавери канала The Quick and the Curious извела је експеримент како би проверила популарно правило.
Бацали су различиту храну на под, остављали је различите временске интервале на поду, а након тога под микроскопом гледали да ли и колико бактерија се ухватило за храну.
Такође, различите врсте хране и подлога су испробавали - суву храну, тестенине, хлеб бацали су на тепих, ламинат, плочице, тротоар.
Храну су остављали од три до 30 секунди, а потом под микроскопом гледали да ли има опасних бактерија попут ешерихије коли, стафилокока, салмонеле и листерије.
Упркос томе што су упозорили да је влажна храна подложнија за размножавање бактерија, истраживачи су, ипак, закључили да је сва храна која није провела дуже од пет секунди на поду безбедна за јело.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 0
Пошаљи коментар