Читај ми!

У шпанском речнику реч „циганин“ значи „варалица“?

Шпанска Краљевска академија уважила је протесте ромске заједнице и у свом реченику променила дефиницију речи „циганин“ уз чије објашњење сада пише „варалица“, како би се указало на њену увредљиву конотацију.

Национални савет Рома поздравио је одлуку академије, али је најавио да ће и даље инсистирати да се та референца у потпуности избаци из речника, преноси Танјуг.

Савет је покренуо кампању против поменутог термина прошле године у оквиру напора да се јавности скрене пажња на дискриминацију припадника ромске заједнице у земљи, 

Контроверзни израз појавио се у 23. издању речника након протеста Рома да је у претходном издању уз реч „циганин“ (gitano на шпанском) стајало објашњење „особа која вара или покушава да превари“.

Засад је измена унета само у онлајн издање речника. Не зна се када ће ново штампано издање бити објављено.

Представница Савета Рома, Сара Хименес, изјавила је да је „изабрано мање од два зла“, али се запитала зашто академија није искористила прилику да из речника избаци проблематични израз.

Академија је одговорила да не намерава да то учини у скорије време, истичући да речничке дефиниције указују на тренутну употребу неке речи и да оне немају за циљ да дискриминишу било кога.

Од 47 милиона Шпанаца, око 750.000 је ромског порекла.

Иако мањина, Роми су увек чинили важан део шпанског друштва и културе, посебно због свог јаког утицаја на фламенко, чувену шпанску музику и плес. Један од најпознатијих шпанских фламенко плесача, Хоакин Кортес, је Ром.

Иако су учињени огромни напори како би се што више интегрисали у шпанско друштво, Роми су и даље маргинализовани и дискриминисани, посебно на пољу становања, образовања и запошљавања.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво