Читај ми!

Фотографија плаћена два долара сада вреди бар два милиона!

Фотографија одметника са Дивљег запада Билија Кида, за коју је један колекционар платио два долара у продавници старе робе, сада вреди више милиона долара, пренео је „Гардијан“. Реч је о другој фотографији Хенрија Мекартија, познатог као Били Кид, чија је аутентичност потврђена.

Избледелу фотографију Билија Кида 2010. године пронашао је колекционар Ренди Гихаро. Била је међу гомилом других фотографија, у картонској кутији, у једној продавници старе робе у калифорнијском граду Фресно, преноси Бета.

Ренди Гихаро је фотографију платио два долара, а процењује се да сада вреди више милиона долара, пошто је једина дотад потврђена слика Билија Кида из 1880. продата за 2,3 милиона долара.

На слици се види Били Кид како са својом бандом „Регулатори“ 1878. негде у Новом Мексику игра крокет, британску спортску игру која је у другој половини 19. века постала популарна и у САД, преноси Бета.

Аутентичност слике је потврдила компанија „Кагин“, специјализована за предмете из америчке историје, која је идентификовала Билија Кида заједно с неколико чланова „Регулатора“, као и пријатеља и чланова породице.

Слика је направљена на венчању, у лето 1878. године, неколико месеци пре него што је та банда учествовала у бруталном сукобу који је постао познат као „Рат у округу Линколн“.

Тај сукоб је тема више филмова међу којима и „Леворуки револвераш“ у коме Билија Кида игра Пол Њумен.

Стручњаци из „Кагина“ прво су били скептични када им је донета фотографија, јер, према речима Дејвида Мекартија из те компаније оригинална фотографија Билија Кида је свети грал Вестерн Американе.

Тим истражитеља је годину дана проучавао фотографију, а чак су пронашли и локацију на којој је снимљена у округу Чавес, где су нађени и остаци куће са слике.

Документарац о проналаску ове слике, који је направила телевизија Национална географија, би требало да буде емитован овог месеца.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво