Читај ми!

Љупки гмизавац?!

Тајанствени свет водених дубина скрива кожасту морску корњачу, животињу милог изгледа, али опасних чељусти, које изазивају неверицу и страх код посматрача. Ова фасцинантна врста гмизавца изумире.

Кожаста морска корњача (Dermochelys coriacea) назив је врсте корњаче која можда изгледа привлачно и безопасно, али само док не отвори чељуст и покаже зубе „убице“, који личе на бодље, а има их на стотине, пише Dnevnik.hr.

Реч је о трећем највећем живом рептилу на свету и, у исто време, највећој корњачи, која се храни углавном медузама.

Понекад је у стању да за само један дан поједе количину хране од 73 процента своје тежине, а то значи да унесе, отприлике, 16.000 калорија. Сврха ових бодљикавих зуба јесте у томе да спрече да јој се љигава храна измигољи из уста.

Ове корњаче спадају у миграторне врсте, прелазе преко 16.000 километара годишње, и за толики пут јој је потребна велика енергија.

Гмизавац има савршени пробавни тракт, али није у стању да разликује медузу од пластичног отпада, тако да долази до разних незгода када јој се неки делови пластике заглаве између зуба.

То забрињава биологе, зато што овој фасцинантној животињи прети изумирање.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво