Читај ми!

Четвртком у 9: Да ли сукоби на Блиском истоку воде у шири рат

Свет страхује од ширења сукоба на Блиском истоку. Најскупљу цену рата су платили они који су страдали у сукобу Израела и Хамаса. Али да ли је свет спреман да плати још већу цену ако сукоб постане шири и убојитији после напада Ирана на Израел и најављеног израелског одговора?

О могућој ескалацији сукоба на Блиском истоку и улози САД у њему у емисији “Четвртком у 9“ говорили су бивши дипломата Огњен Прибићевић, професор Филозофског факултета Александар Животић и новинар и уредник Око портала Момир Турудић.

Огњен Прибићевић каже да је тренутак у којем се свет налази најтурбулентнији од Другог светског рата. За сада, истиче, у сукобу између Израела и Ирана постоји уздржаност.

“Није познато да је у нападу Ирана било људских жртава, испаљен је велики број ракета, дронова, али у овом тренутку постоји уздржаност са стране Израела“, рекао је Прибићевић.

Александар Животић сматра да би се, у случају ескалације и ширења сукоба, он одвијао на два различита нивоа.

“Један је директан сукоб Израела и Ирана. Видели смо какав би то модел био, али много обимнији и разорнији. Али би укључио и максимално координисање са иранске стране свих групација, милиција које се налазе делом под заштитом и уз материјалну помоћ Ирана – на просторима Палестине, Сирије. Либана, Ирака“, каже Животић.

Момир Турудић напомиње да је Израел, приликом гађања иранског конзулата у Сирији, био свестан да ће бити одговора.

“Чини се да Израел подиже ту границу и жели да испровоцира неку врсту одговора савезника, који сада позивају на уздржаност, да се у тако нешто укључе“, каже Турудић и напомиње да је могућ и најстрашнији сценарио - нуклеарни сукоб.

Са тим је сагласан и Прибићевић. У случају нуклеарног сукоба би се, каже, укључили и већи играчи и ту више не би било ни граница ни рационалног размишљања.

Напомиње да је добро то што су и америчке, и израелске и иранске службе “одиграле своју улогу“ у томе да се напади дозирају и да се добије вин-вин позиција за све.

И Животић сматра да је конфликт и даље у контролисаној зони, али да је Иран сада спреман да повлачи нове границе.

“Ово је тренутак када у читавом исламском свету Иран добија посебну улогу заштитника исламског света у региону“, рекао је Животић и истакао да је од значаја и дипломатија заливских земаља које “поручују САД да су спремне да уђу у потенцијално антииранску коалицију, али за узврат траже безбедносне гаранције“.

У емисији се говорило и о томе ко су савезници на Блиском истоку, колико је утицај САД, о бесу који у исламском свету постоји због Газе...

Целу емисију “Четвртком у 9“ можете погледати у снимку на почетку текста.

среда, 01. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво