Читај ми!

ИЗ ЧАСА У ЧАС

Комитет Савета безбедности није дао једногласну препоруку за пријем Палестине у УН; ИДФ: Убијен командир Хезболаха на југу Либана

Сукоб Израела и Хамаса – 193. дан. Више тела пронађено у масовној гробници у болници Шифа, јављају палестински медији. Израелске снаге привеле 12 Палестинаца у јутарњим рацијама на Западној обали. Израел тврди да ће одговорити на напад Ирана, али тако да контраудар не изазове шири сукоб и да га не блокирају САД. Техеран, с друге стране, понавља да не жели тензије, али да ће узвратити још снажније. Шеф ИАЕА забринут због могућег удара на иранска нуклеарна постројења.

Комитет Савета безбедности није дао једногласну препоруку за пријем Палестине у УН; ИДФ: Убијен командир Хезболаха на југу Либана Комитет Савета безбедности није дао једногласну препоруку за пријем Палестине у УН; ИДФ: Убијен командир Хезболаха на југу Либана

Израел је одлучан у намери да одговори на напад Ирана, али је нејасно када и у ком обиму. Ратни кабинет са премијером Бенјамином Нетанјахуом на челу разматрао је детаље контраудара. Требало би да буде моћан, такав да не изазове рат ширих размера и да га не блокирају Сједињене Државе.

Техеран упозорава да не жели тензије, али да ће узвратити још снажније уколико Тел Авив или Вашингтон одговоре на њихов удар, што је потврдио и и шеф дипломатије Ирана. Грађани и јавност верују да ће Израел убрзо напасти, зато је ситуација напета. 

Уједињене нације, Русија и Кина упозоравају на опасност од ескалације кризе на Блиском истоку, а САД да не желе нове сукобе. Амерички председник Џозеф Бајден тврди да је нејважнија безбедност Израела, Блиског истока и Појаса Газе, а Бела кућа да је Бајден упозорио Нетанјахуа како не жели рат ширих размера. 

Израелска војска (ИДФ) одлаже најављивану офанзиву на Рафу због кризе са Техераном, док Стејт департмент истиче "значајну промену набоље" у израелском приступу у преговорима о примирју. Сада, како кажу, Хамас одбацује најновији предлог о прекиду сукоба, који је ушао у 193. дан. 

Насиље између израелских војника и досељеника и Палестинаца у порасту је на Западној обали, откако је у петак нестао израелски тинејџер који је касније пронађен мртав. ИДФ је за убиство оптужио "палестинске терористичке организације". У новим инцидентима погинула су тројица Палестинаца.

понедељак, 29. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво