Читај ми!

ИЗ ЧАСА У ЧАС

ИДФ одлаже офанзиву на Рафу због иранског удара; Израел одлучан да одговори, Техеран упозорава да ће узвратити

Израел одлучан да одговори на напад Ирана, али тек треба да одлучи о времену и обиму. Техеран упозорава да не жели тензије, али да ће извести снажнији напад уколико Тел Авив или Вашингтон узврате на њихов удар. УН, Русија и Кина упозоравају на опасност од ескалације кризе на Блиском истоку, а САД да не желе нове сукобе. ИДФ одлаже офанзиву на Рафу због кризе са Техераном, док расте насиље између Палестинаца и израелеских досељеника на Западној обали.

ИДФ одлаже офанзиву на Рафу због иранског удара; Израел одлучан да одговори, Техеран упозорава да ће узвратити ИДФ одлаже офанзиву на Рафу због иранског удара; Израел одлучан да одговори, Техеран упозорава да ће узвратити

Иран је прогласио крај операције, наводи да је испунио свој циљ. Тврди да је напад на Израел био ограничен и да Техеран није напао цивиле.

Упозорио је да ће поново извести снажнији удар уколико Израел или САД узврате на њихов напад, током којег је лансирано више стотина дронова и десетине крстарећих и балистичких ракета.

Председник Израела Исак Херцог је, са друге стране, поручио да је Иран нападом објавио рат Тел Авиву, док је портпарол израелске војске (ИДФ) Данијел Хагари саопштио да је влада одобрила планове, како за офанзиву, тако и за дефанзиву.

САД и ЕУ су оштро осудиле напад Техерана. Позивају обе стране на суздржаност.

Истовремено израелска војска делује широм Појаса Газе већ 192. дан. Саопштила је да ће ангажовати две резервне бригаде за операције у тој палестинској енклави.

Огласили су се и лидери Г7, који су позвали на окончање кризе у Гази и ослобађање израелских талаца.

Хамас је одговорио тако што је посредницима представио нови предлог о прекиду ватре у Појасу Газе у којем захтева од Израела шестонедељно примирје у замену за 129 израелских талаца који се налазе у Гази од 7. октобра.

На Западној обали настављене су рације ИДФ-а, али и напади досељеника.

Од 7. октобра на Западној обали убијена су 464 Палестинца, а 4.800 их је рањено, саопштило је Министарство здравља Палестине, преноси Вафа.

понедељак, 29. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво