Читај ми!

Турудић: И Иран и Израел могу бити задовољни након ноћашњег напада

Одмазда Ирана због напада Израела на ирански конзулат у Дамаску најављиван је дуго и знало се да ће до њега доћи, рекао је уредник портала "Око" Момир Турудић. Обе стране могу бити задовољне – Иран је показао да може да одговори, а Израел да може да каже да је његова противваздушна одбрана толико ефикасна да је овај напад могла да спречи, поручио је Турудић.

Иран је лансирао нешто више од 300 дронова и балистичких пројектила ка Израелу у знак одмазде за напад на ирански конзулат у Дамаску. Израел наводи да је 99 одсто пројектила пресретнуто и да је причињена минимална штета. 

Уредник портала "Око" Момир Турудић рекао је за РТС да је напад био у оквирима очекиваног, као и да се моће рећи да се завршио почетак овог сукоба.

"Овај напад је најављиван јако дуго и знало се да ће до њега сигурно доћи после бомбардовања конзулата Ирана у Дамаску и погибије генерала Иранске револуционарне гарде. С друге стране, свих ових претходних дана, поред тешких речи које су падале од званичника у Техерану и такође тешких речи на страни Израела из којих се могло закључити да би могло доћи до веће ескалације, чули смо пре свега из Вашингтона да је, не може се рећи постигнут договор, али да се у разговору са званичницима из Техерана, незваничним наравно, дошло до тога да ће ирански одговор бити такав да Сједињене Америчке Државе не морају да буду директно увучене у овај сукоб", рекао је Турудић гостујући у Дневнику РТС-а.

Обе стране изјављују да су на неки начин задовољне – Иран је показао да може да одговори, а Израел да може да каже да је његова противваздушна одбрана толико ефикасна да је овај напад могла да спречи.

"Мислим да у овом тренутку та ескалација не одговара никоме. Ни за Израел не би било рационално да отвара још један фронт, с обзиром на то да је дубоко заглављен у рату у Појасу Газе, да Западна обала кључа, да се рат са Хезболахом очекује, мада морам да кажем да је много тога од самог почетка овог сукоба 7. октобра било потпуно ирационално", навео је Турудић.

Шта би могло да доведе до даље ескалације сукоба

Иран је прогласио крај операција, а из Техерана је стигло и саопштење да је то био одговор, а не проглашење рата. Турудић указује и да нема жртава, као ни великих разарања.

"Уколико неки израелски одговор буде укључивао већи број жртава на иранској територији, јер ипак је црвена линија пређена – први пут долази до директног сукоба Израела и Ирана, односно онога што се зове директни напад са територије једне земље на другу, онда би се могла очекивати даља ескалација у сваком случају", навео је Турудић.

Ипак, понавља да то и са гледишта Израела у овом тренутку није рационално, али да одговор не треба искључити.

"Већ смо видели изјаве, незваничне додуше, да се Бела кућа прибојава да ће Нетанјаху покушати неким жешћим одговором да Сједињене Државе директно увуче у сукоб са Ираном из неких својих интереса", рекао је Турудић.

Порука Сјединених Држава јесте да помажу одбрану Израела, али да неће учествовати у евентуалном контранападу.

"Вашингтону не одговара било какво увлачење у директан сукоб са Ираном у овом тренутку и сигурно ће учинити све да до тога не дође. С те стране долазе и ова упозорења Израелу и Нетанјахуу да не покушава да гурне Вашингтон у том правцу. Што се тиче савезника Ирана у региону, пре свега Хезболаха, затим милиција по Ираку и Сирији, такође мислим да ће они пратити оно што Техеран буде радио, односно да је то – то у овом тренутку и да ће се сукоб наставити на нивоу на коме је до сада био или нешто жешће", сматра Турудић.

Шта се може очекивати од предстојеће седнице Савета безбедности УН

Заказана је седница Савета безбедности Уједињених нација. Очекује се да ће доћи до осуде напада и да ће Израел бити позван на уздржаност.

"Савет безбедности ће, наравно, као што је рекао генерални секретар Гутерес, сигурно вербално осудити овај напад и позвати на уздржаност, као и уосталом велике силе попут Кине, Русије, земаља глобалног југа такође, јер неки шири сукоб у овом тренутку не одговара апсолутно никоме“, додао је уредник портала "Око".

Укључивање САД у сукоб дошло би до глобалног рата

Израел и Иран до сада су се сукобљавали углавном посредно. Последице директног сукоба биле би непредвидљиве, али катастрофалне и глобално и регионално, посебно имајући у виду нуклеарни статус две земље.

“Израел је, мада то званично не признаје, једина нуклеарна сила на Блиском истоку. С друге стране, вишедеценијске тензије, пре свега између Сједињених Држава и Израела и Ирана, односе се на ирански нуклеарни програм за који Техеран тврди да је мирнодопски, а Тел Авив и Вашингтон да води развоју нуклеарног оружја“, подсећа Турудић.

Већи сукоб Израела и Ирана сигурно би, каже Турудић, довео до укључивања Сједињених Америчких Држава што би већ довело до глобалног рата.

понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво