Ирски премијер Лео Варадкар подноси оставку

Премијер Ирске Лео Варадкар саопштио је да подноси оставку и на челу владе и на челу владајуће партије Фин Гејл. Медији преносе да се не очекује одржавање ванредних парламентарних избора.

Лео Варадкар подноси оставку на место премијера Ирске и на место лидера владајуће странке Фин Гејл, преноси ирски јавни сервис РТЕ и поручио је да ће обављати функцију премијера до избора новог лидера странке након ускршње паузе.

"Након седам година на функцији, више не осећам да сам најбоља опција за обављање овог посла", рекао је Варадкар у обраћању медијима.

Навео је да су разлози за оставку и лични и политички.

"Верујем да ће поновни избор ове тространачке владе бити права ствар за будућност ове земље. Након пажљивог разматрања и помало унутрашњег преиспитивања, верујем да ће нови премијер бити боља особа да то постигне него што бих ја то могао", навео је Варадкар.

Истакао је да се повлачи са функције потпуно уверен да су држава и економија на правом путу.

Варадкар је обављао функцију ирског премијера у два наврата. Први пут је био на челу владе од 2017. до 2020. године, а поново је био изабран за премијера у децембру 2022. године.

Пре тога је обављао више министарских функција од 2011. године. Први је ирски премијер који се јавно декларисао као хомосексуалац, али и први шеф владе који је припадник мањинске етничке заједнице.

понедељак, 29. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво