Република Српска упутила извештај СБ УН: Шмит намерно изазавао политичку кризу

Премијер Републике Српске Радован Вишковић упутио је генералном секретару Уједињених нација и земљама чланицама Савета безбедности 31. извештај у име РС као потписнице свих анекса који чине Дејтонски споразум, уочи редовног заседања тог тела посвећеног ситуацији у БиХ.

Извештај се односи на период октобар 2023. – април 2024. године и у њему, као и у претходним, Влада Републике Српске износи своја виђења о кључним питањима и проблемима са којима се суочава БиХ, у циљу разјашњавања својих становишта члановима Савета безбедности и међународне заједнице, преноси РТРС.

У првом делу извештаја, Република Српска још једном истиче приврженост Дејтонском споразуму, који више од 28 година успешно чува мир између три раније зараћена конститутивна народа у БиХ — Бошњака, Срба и Хрвата.

То, како се наводи, укључује опредељеност за уставни поредак, као и суверенитет, територијални интегритет БиХ и подразумева непоколебљиву посвећеност даљем миру у БиХ. У другом делу говори се о брзом напретку који је вишенационално руководство БиХ недавно постигло на питањима интеграције БиХ у ЕУ и истичу кључни кораци неопходни да би БиХ напредовала на путу ка ЕУ.

Република Српска поздравља одлуку Европског савета да призна овај напредак одобравањем почетка преговора БиХ о чланству у ЕУ и понавља снажну подршку интеграцији БиХ у ЕУ.

Објашњава се зашто је федерална уставна структура БиХ не само у складу са захтевима ЕУ, него и зашто је важна за европску безбедност. Наглашава се да је, с обзиром на то да БиХ почиње преговоре о приступању ЕУ, давно прошло време да се суверенитет и демократска самоуправа врате БиХ затварањем Канцеларије високог представника (ОХР).

Како се истиче, као што је ЕУ јасно ставила до знања, "присуство странца који тврди, без икаквог правног основа, да има неограничену деспотску власти у БиХ, супротно је путу БиХ у ЕУ".

Додаје се да је крајње време и да се стране судије у Уставном суду БиХ замене судијама који су држављани БиХ, што је реформа коју је Европска комисија навела међу својих 14 кључних приоритета за интеграцију БиХ у ЕУ. У трећем делу извештаја, Република Српска указује на напоре, како каже, "пензионисаног немачког политичара који тврди да је високи представник, Кристијана Шмита, и његових поборника, да саботира политички напредак БиХ и интеграцију у ЕУ".

Указује се на то да је, само пет дана након што је Европски савет одлучио да отвори приступне преговоре са ЕУ, Шмит "намерно поступајући против јасно изражених примедби ЕУ, издао незакониту одлуку којом наводно доноси 114 измена и допуна Изборног закона БиХ".

"Свестан да су његова диктаторска овлашћења потпуно неспојива са европским путем БиХ и видевши да су партнери на власти у БиХ из реда различитих народа доказали колико могу постићи, Шмит је намерно изазвао политичку кризу да поремети интеграцију БиХ у ЕУ, која му служи као аргумент да БиХ не заслужује суверенитет нити да њоме управљају њене демократске институције", наглашава се у извештају.

Наведено је и да Шмит "прогони грађане на основу закона који је наметнуо, а којим прописује казну затвора за јавне функционере који одбију да се повинују његовим незаконитим декретима".

"У противправном покушају да свргну демократски изабраног лидера, званичници БиХ, поступајући под Шмитовим притиском, подигли су оптужницу против председника Републике Српске Милорада Додика на основу Шмитовог лажног новог кривичног закона", каже се у извештају.

У трећем делу Извештај се наводи да "одређене земље, у супротности са декларисаном подршком тежњама БиХ да уђе у ЕУ, поткопавају политичку стабилност БиХ и саботирају њену интеграцију у ЕУ кроз стално уплитање у унутрашње ствари БиХ".

Истиче се да су сви примери уплитања у унутрашње ствари БиХ "деструктивни су за будуће изгледе БиХ за чланство у ЕУ и успех као државе".

Редовна седница Савета безбедности УН о Босни и Херцеговини требало би да буде одржана средином маја.

Највише тело Светске организације два пута годишње разматра ситуацију у БиХ на основу извештаја високог представника.

четвртак, 16. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара