Читај ми!

Руска дума усвојила текст о 25. годишњици НАТО бомбардовања СР Југославије

Руска Државна дума усвојила је на пленарној седници нацрт текста документа којим ће се обратити Уједињеним нацијама поводом 25. годишњице НАТО бомбардовања СР Југославије.

У тексту се наводи да се оба дома Савезне скупштине Русије обраћају УН, међународним парламентарним организацијама и парламентима страних држава са позивом да осуде војну операцију земаља НАТО-а против Југославије, да се супротставе покушајима мењања историјске истине о трагичним догађајима 1999. године, како се истиче, у интересу колективног Запада и да предузму мере како би се земље чланице Алијансе позвале на међународноправну одговорност за агресију на СРЈ.

Указује се да је некажњивост НАТО агресије на Југославију створила претпоставке за нове војне акције широм света под, како се наводи, "маском изјава о борби за вредности слободе и демократије", пренела је РИА Новости.

"Уверење колективног Запада у своју непогрешивост и право да одлучује о судбини других народа и држава довели су до стварања неонацистичког режима у Украјини који је после државног удара 2014. поставио курс за спровођење политике геноцида над руским становништвом и покретање оружаног сукоба на територији ове земље", наводи се у нацрту резолуције.

Ваздушни напади НАТО-а на СРЈ, извршени без одобрења Савета безбедности УН, трајали су од 24. марта до 10. јуна 1999. године. НАТО бомбардовање довело је до смрти више од 2.500 људи, укључујући осамдесет седморо деце, и штете од 100 милијарди долара, а лекари бележе последице употребе осиромашеног уранијума, односно пораст броја оболелих од рака, напомиње руска агенција.

Заменик сталног представника Русије при Уједињеним нацијама Дмитриј Пољански саопштио је раније да ће, на захтев Москве 25. марта, бити одржана седница Савета безбедности поводом 25 година од агресије НАТО-а на Савезну Републику Југославију.

понедељак, 29. април 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво