Читај ми!

Дојаве о бомбама у Француској, напади у Берлину, Италија уводи граничне контроле – Европа након убиства у Бриселу

Шест аеродрома у Француској примило је претње бомбом и у току је евакуација људи са аеродрома. Како преноси телевизија БФМ, позивајући се на извор из полиције, аеродроми у Ници, Лилу, Тулузу, Нанту, Брону и аеродром у близини Париза примили су претње бомбом. Дојаве о бомби пријављене су и у главном граду Италије – у јеврејској четврти у Риму проглашена је узбуна. Европске државе повећавају ниво безбедности.

На аеродрому Лил-Лескин, упозорење је дато након пријема анонимних претњи мејлом нешто после десет часова. И зграда је хитно евакуисана. У Брону је узбуна завршена, сигнални торањ и два авиона су евакуисани, претреси су обављени и ништа није откривено.

Претње је добио и аеродром у Ници, али је узбуна већ окончана. Био је то комад пртљага напуштен на терминалу један који је неутралисан. Француска је од петка увече подигла безбедност на највиши степен након што је убијен учитељ у школи француском граду Арас.

И Версајска палата поново је јуче била евакуисана ''из безбедносних разлога''. Како јављају француски медији позивајући се на изворе у полицији, палата је евакуисана због дојаве о бомби. Версајски дворац је био евакуисан и у суботу, такође због дојаве о бомби.

Узбуна у Риму

Дојаве о бомби пријављене су и у главном граду Италије. У јеврејској четврти у Риму проглашена је узбуна због бомбе. Међутим, у питању је била лажна узбуна, у оквиру раније планиране школске вежбе која је најављена полицији, саопштили су полицијски извори.

Јеврејска заједница је у каснијем саопштењу прецизирала да су догађаји у школи "Портико д'Отавија" заправо последица вежбе због чега је проглашена фиктивна претња бомбом. 

Ипак, безбедност у јеврејској четврти и око Ватикана је појачана непосредно након напада Хамаса на Израел и израелских удара на Појас Газе.

Италија уводи привремене контроле на граници са Словенијом

Италија успоставља граничну контролу са Словенијом као део своје стратегије за побољшање безбедности.

Италијански министар унутрашњих послова Матео Пјантедози обавестио је словеначког министра Боштјана Поклукара да је Италија одлучила да врати привремено контролисање граница између те две земље због ескалације сукоба на Блиском истоку.

Ради се, по речима италијанског министра, о превенцији терористичких напада и организованог криминала.

Италијански медији објављују да је већина извршилаца терористичких напада у прошлости, као и последњег у Бриселу, пристигла у Европску унију преко острва Лампедуза те да су неколико пута враћани у Италију. Италија жели да заштити своје границе од евентуалних улазака терориста увођењем нових мера попут појачања контроле на словеначко-италијанској граници.

И словеначко министарство унутрашњих послова потврдило је да их је Италија обавестила како је одлучила да уведе привремене контроле на граници ради спречавања тероризма.

Према незваничним информацијама, Словенија ће заузврат увести контроле на својим границама са Хрватском и Мађарском, јавила је словеначка агенција СТА.

Напади у Немачкој, Молотовљевим коктелом на синагогу

Такође, претходних дана се и у немачкој престоници догодило неколико антисемитских инцидената након ескалације насиља на Блиском истоку.

Јутрос је Молотовљевим коктелима нападнута Синагога у Берлину.

Јеврејска заједница у Немачкој је саопштила да је синагога у градском насељу Мите нападнута са два запаљиве направе, а полиција је потврдила инцидент, преноси Асошијетед прес.

У комплексу зграда јеврејске заједнице у центру Берлина налазе се синагога, обданиште, школа и друштвени центар.

Немачка полиција је такође саопштила да је током протекле ноћи дошло до сукоба између муслиманских имиграната и органа реда у градским четвртима Нојкелн и Кројцберг и код берлинске Бранденбуршке капије.

Европа повећава ниво безбедности

Након Хамасовог напада на Израел 7. октобра и рата у Гази, полиција је повећала безбедност јеврејских институција у Берлину и широм Немачке.

И поред тога, израелске заставе које су се вијориле у знак солидарности испред градских већница широм земље су скинуте и спаљене, а на неколико зграда у Берлину у којима живе Јевреји нацртана је Давидова звезда на вратима и зидовима, наводи АП.

И власти у Аустрији повећале су данас ниво упозорења на опасност од тероризма због недавне ексалације сукоба између Израела и Хамаса и терористичког напада у Бриселу.

Министар унутрашњих послова Герхард Карнер саопштио је да је ниво упозорења подигнут на други највиши ниво, преноси аустријски јавни сервис ОРФ. Навео је да ће "посебно обучене снаге" аустријске војске, бити коришћене "првенствено за заштиту јеврејских институција".

Словенија је, због догађаја на Блиском истоку, подигла процену опасности од тероризма на средњи ниво, што је трећи од пет нивоа опасности.

Подсетимо, дојаве о бомбама уследиле су дан након што је Тунишанин Абдесалем Л. у Бриселу убио две особе, а једну ранио, након чега је убијен у ватреном обрачуну са полицијом. Жртве су биле шведски навијачи, који су у Бриселу били на фудбалској утакмици у оквиру квалификација за Европско првенство 2024. против Белгије.

Како су пренели бриселски медији, догађаји указују на то да је терористички напад био усмерен на Шведску, а одговорност за напад је преузела Исламска држава. Објашњено је да је Шведска "део међународне коалиције која се бори против екстремиста".

Француска је непосредно након напада појачала безбедност на граничним прелазима, а председник земље Емануел Макрон изјавио је, реагујући на напад, да је читава Европа веома уздрмана.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво