Читај ми!

Молотовљевим коктелима на синагогу у Берлину

Синагога у Берлину нападнута је јутрос молотовљевим коктелима, у тренутку учесталих антисемитски инцидената у немачкој престоници и након ескалације насиља на Блиском истоку.

Јеврејска заједница у Немачкој је саопштила да је њена синагога у градском насељу Мите нападнута са два запаљиве направе, а полиција је потврдила инцидент, преноси Асошијетед прес.

"Непознате особе су бациле два молотовљева коктела са улице“, саопштила је јеврејска заједница на платформи Икс (Твитер).

Јутрос су десетине полицајаца биле на увиђају испред синагоге, а цела улица у којој је зграда била је ограђена и блокирана за саобраћај.

 Јеврејска организација у Немачкој је саопштила да су две особе умешане у овај инцидент, али није дала више детаља.

"Сви смо шокирани овим терористичким нападом. Пре свих породице из суседства око синагоге су шокиране и забринуте. Речи постају дела. Хамасова идеологија истребљења против свега јеврејског такође постаје делотворна у Немачкој“, наводи се у саопштењу Централног савета Јевреја у Немачкој.

У комплексу зграда јеврејске заједнице у центру Берлина налазе се синагога, обданиште, школа и друштвени центар.

Полиција је такође саопштила да је током протекле ноћи дошло до сукоба између муслиманских имиграната и органа реда у градским четвртима Нојкелн и Кројцберг и код берлинске Бранденбуршке капије у којима је повређено неколико полицајаца.

Након Хамасовог напада на Израел 7. октобра и рата у Гази, полиција је повећала безбедност јеврејских институција у Берлину и широм Немачке.

И поред тога, израелске заставе које су се вијориле у знак солидарности испред градских већница широм земље су скинуте и спаљене, а на неколико зграда у Берлину у којима живе Јевреји нацртана је Давидова звезда на вратима и зидовима, наводи АП.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво