Читај ми!

Републиканци покренули први претрес у истрази о Бајденовом опозиву

Републиканци у Представничком дому Сједињених Држава, покренули су први претрес у истрази о опозиву председника Џозефа Бајдена, због пословања његовог сина Хантера у страним земљама.

У фокусу су уставна и правна питања о Бајденовом наводном учешћу у тим пословним операцијама.

Бајденовом сину Хантеру, на терет се ставља трговина утицајем у време кад му је отац био потпредседник Сједињених Држава, а Џозефу Бајдену да није говорио истину да не зна за послове сина, и да му у томе није помагао.

Демократе и поједини независни сведоци навели су да нема доказа да је Бајден добио било какве уплате или починио неко недело док је био потпредседник САД од 2009. до 2017. године. Бела кућа је негирала оптужбе и одбацила их као политички мотивисане.

Републиканци, који сада имају тесну већину у Представничком дому, оптужују Бајдена да је, док је био потпредседник САД од 2009. до 2017. године, профитирао у пословним подухватима његовог сина Хантера Бајдена.

Бела кућа је саопштила да нема основа за истрагу, док је Бајден у јулу исмевао најаву републиканаца да ће покренути процедуру опозива.

“Републиканци ће сада можда морати да нађу нешто друго да ме критикују, пошто се инфлација смањује. Можда ће одлучити да ме опозову зато што се смањује. Не знам. То бих волео“, рекао је тада Бајден.

Демократе су настојале да представе републиканске најаве о опозиву као настојање да се одврати пажња јавности од четири оптужнице и суђења са којима се суочава Доналд Трамп.

Ројтерс оцењује да покушај импичмента Бајдена вероватно неће успети.

Чак и ако Представнички дом, који је под контролом републиканаца, гласа за опозив Бајдена, предлог би готово сигурно пропао у Сенату, који је под контролом демократа.

Трамп је једини председник САД против кога је покретан импичмент два пута, 2019. и 2020. године, али је ослобођан оптужби након суђења у Сенату, где су већину тада имали републиканци.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се