Читај ми!

Председавајући Представничког дома позвао на покретање импичмента Џоа Бајдена

Републиканац Кевин Макарти, председавајући Представничког дома Америчког конгреса, саопштио је да је позвао на покретање процедуре опозива председника Џоа Бајдена.

Кевин Макарти је на конференцији за новинаре позвао на покретање импичмента, односно истраге и процедуре опозива председника Џоа Бајдена, преноси Ројтерс.

“Упућујем комитете Представничког дома да отворе формалну истрагу о опозиву председника Џоа Бајдена“, рекао је Макарти.

Најавио је да ће у неколико одбора почети прикупљање доказа о могућим финансијским малверзацијама.

“Ићи ћемо тамо где нас докази одведу“, истакао је Макарти.

Међутим, портпарол председника Представничког дома Марк Беднар изјавио је да се не очекује да ће Представнички дом САД гласати о покретању импичмента.

Републиканци, који сада имају тесну већину у Представничком дому, оптужују Бајдена да је, док је био потпредседник САД од 2009. до 2017. године, профитирао у пословним подухватима његовог сина Хантера Бајдена.

Бела кућа је саопштила да нема основа за истрагу, док је Бајден у јулу исмевао најаву републиканаца да ће покренути процедуру опозива.

“Републиканци ће сада можда морати да нађу нешто друго да ме критикују, пошто се инфлација смањује. Можда ће одлучити да ме опозову зато што се смањује. Не знам. То бих волео“, рекао је тада Бајден.

Демократе су настојале да представе републиканске најаве о опозиву као настојање да се одврати пажња јавности од четири оптужнице и суђења са којима се суочава Доналд Трамп.

Ројтерс оцењује да покушај импичмента Бајдена вероватно неће успети.

Чак и ако Представнички дом, који је под контролом републиканаца, гласа за опозив Бајдена, предлог би готово сигурно пропао у Сенату, који је под контролом демократа.

Трамп је једини председник САД против кога је покретан импичмент два пута, 2019. и 2020. године, али је ослобођан оптужби након суђења у Сенату, где су већину тада имали републиканци.

субота, 18. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара