Читај ми!

Адио, Силвио – крај једне епохе

Са Силвиом Берлусконијем се завршава једна епоха – најчешћа је реченица од јутрос на свим италијанским медијима. Од њега се опраштају и италијански и светски званичници. Берлускони је преминуо у 9.30, сахрана је у среду након опела у Миланској катедрали ( Duomo di Milano) које ће служити надбискуп Марио Делпини. Сутра ће у Студију 20 медијске куће Медијасет бити изложен ковчег који се сада налази у његовој вили Сан Мартино.

Силвио Берлускони се налазио у болници "Сан Рафаеле" од деветог јуна због рутинских контрола, навели су лекари Зангрило и Ћићери који су пратили његово стање током претходне хоспитализације због упале плућа и хроничне мијеломоноцитне леукемије.

Од јутрос су у болници његова деца Марина, Елеонора, Барбара и Пјерсилвио, као и брат Паоло. Сви италијански медији посвећују му насловне стране, од Коријере дела сера до Републике која пише о "Крају једне ере" и одласку једног важног дела италијанске историје.

Берлусконијево тело је пребачено у Аркоре, где је живео са партнерком Мартом Фашином, млађом 53 године. Фашина је све време била уз Берлусконија.

"До мене је стигла тужна вест да је преминуо Силвио Берлускони, оснивач и лидер Форца Италије, протагониста политичке сцене у Италији. Берлускони је био велики лидер који је обележио историју наше Републике", изјавио је председник Италије Серђо Матарела.

Премијерка Ђорђа Мелони је истакла да је Берлускони био изнад свега велики борац, особа која се никада ничег није плашила и без страха је износио своје идеје и убеђења.

Управо та храброст, та упорност, додаје Мелонијева, учинили су да постане један од најутицајнијих људи у историји Италије. Због тога је истиче направио праве искораке у свету политике, комуникација и бизниса.

"Уз њега је Италија научила да никада не треба да се лимитира ни у чему, да никада не треба да се осети пораженом. Са њим смо се борили, побеђивали, губили многе битке. Зато ћемо и за њега постићи све циљеве које смо себи поставили. Адио, Силвио", изјавила је у видео-поруци премијерка Мелони која је отказала све своје институционалне обавезе за данас.

"Изражавам најдубље саучешће због смрти Силвија Берлусконија, апсолутног протагонисте италијанског јавног живота у последњих педесет година. Као предузетник направио је револуцију у свету комуникација и спорта, са изузетним духом иницијативе и иновативности. Као лидер трансформисао је политику и волели су га милиони Италијана због његове хуманости и харизме. Породици, запосленима у његовој групи, заједници Форца Италија, изражавам најдубље саучешће", порука је бившег премијера Марија Драгија.

Ели Шлајн, лидерка опозиционе партије ПД, изјавила је да су из поштовања према породици Берлускони одлучили да одложе данашњи састанак Демократске странке.

"Његовим одласком завршава се једна ера, делимо саучешће његових најмилијих, партије Фратели ди Италија и владе. Увек смо били противници, али у овом тренутку дугујемо велико поштовање протагонисти који је обележио историју ове земље", истиче Штајнова.

Сви страни медији су обавестили о смрти Силвија Берлусконија, а изјаве саучешћа стигле су и од председника Русије Владимира Путина.

Како преноси РИА Новости, председник Путин је изјавио: "Берлускони је за мене био драг пријатељ, заиста сам се дивио његовој мудрости и способности да доноси иновативне одлуке. Он ће у Русији остати запамћен као доследан и принципијелан заговорник јачања пријатељских односа између наших земаља."

Руска амбасада у Риму је на званичном Твитер налогу написала, уз црно-белу фотографију "Витеза" – како су га у Италији називали, да су шокирани вешћу о смрти Силвија Берлусконија.

"Велики државник који је оставио дубок траг у историји Италије, света и италијанско-руских односа. Визионар, човек великих способности и великог срца. Наше најдубље саучешће породици и пријатељима, италијанском народу", наводи се у објави.

Сахрана ће се обавити у среду, са свим државним почастима, после опела у Миланској катедрали.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара