Читај ми!

Лиз Трас се извинила због грешака у економском програму

Британска премијерка Лиз Трас рекла је за Би-Би-Си да се извињава због грешака које је направила у свом економском програму који је довео до пада поверења инвеститора у њену владу, али је поручила да се неће повући са функције шефа владе.

Лиз Трас је у разговору за Би-Би-Си навела да ће предводити Конзервативну партију и на следећим изборима упркос потезима који су довели у питање њен ауторитет.

"Остајем овде јер сам изабрана да служим овој земљи. И одлучна сам да то радим", рекла је британска премијерка.

Говорећи о финансијском програму британске владе, који је довео до суноврата фунте и економске буре у Великој Британији, Трасова је рекла да је и даље посвећена економском расту Британије и извинила се због грешака које су направљене у плану који је изменио новоименовани министар финансија Џереми Хант.

"Остајем посвећена визији, али мораћемо то да остваримо на другачији начин", навела је Трасова уз признање да ће за остварење економског програма бити потребно више времена.

Одлуку о укидању плана, коју је Хант јуче саопштио у Вестминстеру, инвеститори су поздравили, али је ауторитет британске премијерке пољуљан након само месец дана њеног боравка у Даунинг стриту.

Додала је да њених првих месец дана на функцији премијера нису били савршени, али да је поправила грешке.

Трас и њен бивши министар финансија Kваси Kвартенг објавили су у септембру фискални пакет, такозвани "мини буџет", који је изазвао превирања на берзи, који је довео до пада фунте и панике у пензионим фондовима, али је и критику Међународног монетарног фонда, што је реткост.

Део по део тог пакета је прерађиван и на крају поништен.

Одбачени су планирано смањење корпоративних пореза и план за укидање пореза на доходак најбогатијих пореских обвезника, а скраћен је са две године на шест месеци период гарантованих субвенција за рачуне енергије домаћинстава и предузећа.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво