Читај ми!

Економска бура на Острву не јењава – суноврат фунте и "кланица" на тржишту некретнина

Економски хаос у Британији се наставља. Централна банка у петак, 14. октобра, престаје са откупом обвезница како би заштитила пензионе фондове. Каматна стопа могла би да скочи и осми пут ове године. Фунта се скоро изједначила са доларом. Народ тражи изборе и то одмах.

Као да две недеље потпуног економског хаоса нису биле довољне, Британци су примили још један ударац. Овога пута из централне банке.

Ударац централне банке Енглеске

Наиме, откако је влада објавила спорни буџет и смањење пореза у вредности од 45 милијарди фунти за које нема покриће, централна банка почела је ванредни откуп државних обвезница.

Њен циљ – да се заштите рањиви, пре свега пензиони фондови. Мера престаје у петак. Банка неће продужавати рокове.

"Имате два дана да обавите посао, јер суштина сваке интервенције у циљу финансијске стабилизације је њена привременост", упозорава гувернер Централне банке Енглеске Ендру Бејли.

Суноврат фунте

Фунта је пала за 0,85 одсто у дану скоро се изједначивши са доларом. Влада и даље остаје при новом буџету.

Указује да Међународни монетарни фонд предвиђа Британији раст у следећој години.

"Раст је све, јер ако постигнете привредни раст од 2,5 одсто, онда лако можете да финансирате фискалне интервенције и неопходне јавне службе истовремено обезбеђујући пад јавног дуга у односу на бруто национални производ. Зато је влада потпуно у праву када у центар своје стратегије ставља економски раст", рекао је јутарњем програму Би-Би-Сија британски министар за пословање и енергетику Џејкоб Рис-Мог.

Осми скок каматних стопа

Централна банка припрема се да поново подигне каматне стопе и то са 2,25 на чак 3,5 процената. То ће бити осми скок ове године.

Економисти очекују да основна каматна стопа настави да расте до шест процената.

У том случају стамбени кредити остаће ван домашаја 9 од 10 грађана.

"Кланица" на тржишту некретнина

Стручњаци најављују "економску кланицу", посебно на тржишту некретнина. Министри криве америчку фискалну политику.

Британски министар за пословање и енергетику Џејкоб Рис-Мог тврди да је бржи раст каматних стопа америчких Федералних резерви од осталих централних банака усисао новац у Сједињене Државе.

Потрошња изнад свега

Влада ипак не одустаје од политике потрошње.

"На јавну потрошњу издвојили смо скоро хиљаду милијарди фунти. Иста потрошња је 2010. године износила седам стотина милијарди. Потрудићемо се да смањимо дуговања у средњем року, али не умањењем јавне потрошње, већ домаћинским трошењем", рекла је у парламентарној дебати са лидером опозиције британска премијерка Лиз Трас.

"Свима је јасно шта се догодило. Торијевци су почели да зајме кô луди што је лансирало хипотекарне кредите у небеса. Скачу по 500 фунти месечно. Скоро два милиона власника некретнина, којима следеће године истичу кредити са фиксном каматном стопом, сада су ван себе. Свима у овом дому је то јасно. Они неће заборавити и неће опростити. Када ће премијерка престати да избегава одговорност и урадити праву ствар – поништити овај камиказни буџет, који наноси толике муке?", оштар је лидер лабуриста сер Кир Стармер.

Избори и то одмах

Већина Британаца сматра да је једини излаз нагло пресећи економски Гордијев чвор гласањем.

Посланик лабуриста Мат Вестерн упозорава да шездесет посто грађана жели хитне опште изборе и пита премијерку да ли ће послушати јавност.

"Општи избори су последње што нам треба", одлучна је Лиз Трас.

После само нешто више од месец дана, опстанак владе Лиз Трас делује немогућ, а тако делује и задатак њених потенцијалних наследника.

петак, 17. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара