Читај ми!

Нови британски министар финансија: Биће тешко, могу да изменим мини-буџет

Нови британски министар финансија Џереми Хант поручио је да ће неке пореске стопе морати да порасту, док ће буџет владе расти мање него што је било планирано. Морамо да предузмемо тешке мере како бисмо повратили британски фискални кредибилитет, поручио је Хант.

Британска премијерка Лиз Трас отпустила је у петак министра финансија Квасија Квартенга, након чега је Џереми Хант ступио на функцију. Он је већ четврти министар финансија ове године.

Хант је у разговору за Скај њуз рекао да је оно што је потребно народу, тржишту и земљи – стабилност.

"Ниједан министар финансија не може да контролише тржиште. Али оно што могу да урадим је да покажем да ми можемо да платимо порез и да финансирамо расходе и за то ће бити потребно да се донесу тешке одлуке", навео је Хант.

Истиче да потрошња неће расти онолико колико би људи желели и да ће сви департмани владе морати да направе ефикасније планове када је реч о расходима.

"Неке пореске стопе неће бити смањене онако брзо како би људи желели, а неке ће порасти. Биће тешко", поручио је Хант.

Навео је и да је влада Лиз Трас направила грешке са својим контроверзним плановима о смањењу пореских стопа, што се прелило на тржиште и довело до отпуштања његовог претходника. "Зато сам ја сад овде", рекао је Хант.

Рекао је, међутим, и да се слаже са фундаменталним приступом премијерке којим је покушано да се изазове економски раст, али да начин на који су она и његов претходник говорили о томе, није дао резултата.

На питање може ли да унесе измене у мини-буџет, Хант је одговорио да може. Наводи и да су све опције отворене када је реч о расходима Владе.

Британска влада и њен шокантни мини-буџет су, иначе, гурнули земљу у двонедељни економски хаос. Резултат су двоцифрена инфлација, рекордне каматне стопе, пад фунте и потпуна економска неизвесност. Банка Енглеске морала је да интервенише како би спречила да пензиони фондови буду увучени у хаос који је настао како су почели да расту и трошкови позајмљивања.

Британци желе изборе.

среда, 15. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара