У Зрењанину представљена књига "Пупинови патенти и његова филозофија"

Дело Михајла Пупина, као научника и проналазача, толико је широко да се и данас систематизују патенти које је пријавио. Тим поводом је у Зрењанину представљена књига у којој су објављени до сада откривени патенти овог научника.

Ни после скоро осам деценија од смрти Михајла Пупина на истраживање његовог дела се не ставља тачка. Био је свестран, патриота, дипломата, професор универзитета код кога су студирала два добитника Нобелове награде, али пре свега проналазач без чијих патената се не може замислити савремено доба.

"Сваки електронски уређај има три основне компоненте, а да су две патенти Михајла Пупина. Такође, мало се зна о томе колико је он допринео развоју рентген апарата, да то није практично на крају патентирао, али да је скратио дужину експозиције и открио секундарно x-зрачење и самим тим задужио човечанство", наглашава Светислав Дакић, из Дома културе "Михајло Пупин" у Идвору.

Патенти Михајла Пупина се код нас систематизују од 1976. Милан Божић сакупио је до сада пронађене у књизи "Пупинови патенти и његова филозофија" која је представљена у Зрењанину. Као и његово дело и број пронађених патената је до данас стално растао.

"И од 24 данас смо дошли до 142, у међувремену док је књига изашла, још једно смо открили, тако да има 143 патента Пупина", истиче Милан Божић, аутор књиге.

Удружење "Година Пупина" из Зрењанина подсећа да је овај град доделио Пупину титулу почасног грађанина, а он је био и инспирација за име једног насеља.

"Сматра се да је и наше насеље Мала Америка добило назив по кући коју је Американац и Србин Михајло Пупин купио управо у централном делу града на Бегеју и по томе је насеље уствари и добило име Мала Америка", објашњава Иван Бошњак, из Удружења "Година Пупина".

Зрењанин ће обележити 170 година од рођења и 100 година од како је Пупин добио Пулицерову награду за књигу "Са пашњака до научењака".

уторак, 30. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво