Читај ми!

Од почетка године на југу заустављено скоро 4000 илегалних миграната

У циљу спречавања ирегуларних миграција, пре шест месеци формирани су штабови Министарства унутрашњих послова на северу, истоку, западу и југу наше земље. Од почетка ове године службеници полиције спречили су око 3900 покушаја илегалног преласка миграната из правца Северне Македоније. Смањен је број миграната који су смештени у Прихватним центрима у односу на претходне године у овом периоду.

Равничарски предео између државне границе Србије и Северне Македоније, најчешће је пут којим пролазе мигранти. Близина Коридора 10, железничке пруге, далековода - олакшава им кретање.

"Оно што је још један од фактора привлачења је што одмах могу брзо да се укључе на ауто-пут, и да наставе своје кретање према северу наше земље, што им је главни циљ", каже Срђан Тасић, начелник Регионалног центра граничне полиције према Републици Северној Македонији.

Крајем прошле године формирани су штабови или истурена командна места уз државне границе. Одатле се координирају активности надзора граничног појаса. Зона одговорности Регионалног центра граничне полиције према Северној Македонији је 113 километара, од почетка прошле године ту су и заједничке патроле аустријске, мађарске и наше полиције.

"Ангажован је већи број патрола, покрива се већи број путних праваца, појачана је контрола лица која се крећу према државној граници и од државне границе према унутрашњости Републике Србије. Главни задатак, поред тога да се заустави велики прилив миграната, да се одбију од покушаја да користе територију Србије за транзит, за неку своју крајњу дестинацију и пре свега да се сачува безбедност свих грађана, лична и имовинска сигурност грађана", наводи Срђан Тасић, начелник Регионалног центра граничне полиције према Републици Северној Македонији.

У 2022. спречено је око 45 хиљада покушаја илегалног преласка државне границе, прошле године око 25 хиљада, у прва 4 месеца ове - 3900. Мање је миграната и у прихватним центрима.

Први прихватни центар за мигранте и највећи у Пчињском округу отворен је пре 9 година у Прешеву. Центар је транзитног типа и до сада је овде прошло више од милион и по људи. Да је смањен број миграната који улазе у нашу земљу илуструје и податак да је сада овде смештено 59 особа.

У 16 прихватних и азилних центара којима руководи Комесаријат за избеглице и миграције смештено је 647 лица, у три центра у Пчињском округу је 130.

петак, 17. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара