Како се постаје припадник елитне 63. падобранске бригаде?

Конкурс за пријем цивила у специјалне јединице Војске Србије отворен је до краја марта. За пријем у 63. падобранску бригаду потребна је специфична селективна обука, упорност, и пре свега љубав према падобранству.

Само одабрани могу бити припадници елитне 63. падобранске бригаде, а да би то постали морају да испуне одређене психофизичке норме и прођу захтевну физичку обуку и кондиционе тренинге.

 

“Затим ватрена обука, различите врсте гађања из различитог наоружања, топографија, тактичка специјална дејства у која спада извиђачка обука, диверзантска обука, обука у посебним условима као што су алпинистички курсеви, летњи и зимски, урабани алпинистички курсеви, спасилачки курс за чету борбеног трагања и спасавања, обука у скијању, снајперски курсеви”, објашњава припадник 63. падобранске бригаде.
Уз све то још и борилачке вештине и, најважније, падобранска обука, која почиње на земљи, на полигону и у хали, увежбавањем различитих покрета и реаговања у различитим ситуацијама. Скокови из хеликоптера или авиона долазе касније.

“Са неким садржајима сам се први пут суочио, основна падобранска обука где човек после те обуке не буде исти. Обука пуна изазова, рад са најсавременијом опремом и наоружањем, сада стижу и нова борбена возила, оптоелектронска средства, униформе, тако да смо у рангу са свим светским јединицама”,
додаје припадник 63. падобранске бригаде.
Иако су их у ову елитну јединицу довели, како сами кажу, дечачки снови, адреналин и љубав према отаџбини, униформи и слободном небу, као бенефит истичу и тренд повећања плата и побољшања животног стандарда. Селективна обука траје два месеца, а према претходном искуству успешно је заврши 60 до 70% кандидата. 

Потпуковник Братислав Вукотић, начелник Одељења за људске ресурсе истиче: „Ове године могућност да се пријаве у нашу јединицу имају и млади људи који нису служили војни рок са оружјем, и за њих биће организована основна војна обука коју ћемо ми у јединици организовати на аеродрому у Нишу у трајању од три недеље. Циљ обуке је да равноправно са кандидатима који су служили војску приступе селективној обуци”.
Поред падобранских скокова, ова елитна јединица обучена је и за специјалне борбене активности, диверзантска и противдиверзантска дејства,
извиђање на непријатељској територији, борбено трагање и спасавање.

понедељак, 29. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво