Топличани се враћају животу и послу брже него што је препоручено, биће проблема са ковидом ако се не придржавају савета стурке, упозоравају медицинари

Са смиривањем епидемије, а након скоро двомесечне паузе, у фабрикама Компаније Леони у Нишу, Прокупљу, Малошишту и Краљеву, почео је повратак радника у производне погоне. Oбнова производње бележи се и у малим и средњим предузећима у Топличком округу.

Постепени повратак скоро десет хиљада радника у четири "Леонијеве" фабрике, потпуно је очекиван, не само због тренутне епидемиолошке ситуације, већ и због захтева купаца, великих светских произвођача аутомобила који, након наставка производње, имају потребу за кабловским системима који се овде производе.

У "Леонију" истичу да су предузели све мере заштите и дезинфекције, како на улазу у фабрику, у производним погонима, тако и у аутобусима, који превозе раднике. Производњу, кажу, настављају са истим бројем запослених као и пре кризе, сви уговори на одређено су продужени, а најављују и појачано запошљавање у фабрици у Краљеву.

Слична је ситуација и у малим и средњим предузећима у Топлици, која су се пре великих система, због мањег броја радника, већ вратила редовним привредним активностима.

"Запошљавамо негде око две стотине људи и гледано на период пре увођења ванредног стања, на истом смо броју, чак смо мало и повећали број. Тренутно имамо пет конкурса, они су званично објављени, очекујемо да ће се јавити већи број људи", каже Александар Милановић из "Гама консалтинга", Прокупље.

У здравственим установама у Прокупљу тренутну епидемиолошку ситуацију оцењују као стабилну, са појавом повремених, спорадичних случајева пацијената позитивнх  на вирус корона. Може ли појачана привредна активност и повратак неколико хиљада радника на посао погоршати тренутно стање, питање је на које ћемо веома брзо добити одговор, истичу здравствени радници.

"Ако се не буду придржавали мера које се препоручују од стране Кризног штаба, вероватно ће  бити проблема када се сви ти радници врате на посао", каже Сњежана Арсић, директорка Опште болнице "Др Алекса Савић" у Прокупљу.

И у другим областима живота и рада, чак и брже од очекиваног и препорученог, Топличани се враћају у нормалне токове, тамо где су стали пре два месеца.

понедељак, 29. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво