Читај ми!

Речник пиротског говора

На 16. Сајму књига у Пироту, промовисан је "Речник пиротског говора", аутора Драгољуба Златковића. Ово двотомно капитално дело, издао је Службени гласник.

"Пироћанци вреве, орате, говоре, причају, казују....", а све ово и још 33 хиљаде других појмова, са примерима за сваки појам, записао је  протеклих пет деценија Пироћанац Драгољуб Златковић.

По образовању агроном, а по опредељењу заљубљеник у народну традицију, Златковић је неуморно, на терену и у разговору са људима, прикупљао грађу за своја дела. А све је почело случајно, када је као млади стручњак упознао људе старопланинских села.

"Видим одједном богатство онога што са људима нестаје, што нико не цене. Започињем да бележим и тада одлучује да напишем књигу Дума", каже Драгољуб Златковић, аутор речника.

Касније се ређају бројни наслови, а круна стваралаштва је Речник пиротског говора, за кога професор Недељко Богдановић каже да је најбољи и најобимији речник једног дијалекта у Србији. Да пиротски говор није само повод за збијање шала и вицева, потврђују у Службеном гласнику, издавачу Речника. Ова национална издавачка кућа, већ деценијама се бори против комерцијализације културе и за очување традиционалних вредности.

"И с тим у вези ми смо покренули и едицију "Лексикони градова Србије", "Лексикони националних паркова Србије" и речнике говора, тако да их на тај начин подржимо с једне стране, а с друге стране да та дела добију национални карактер, јер када код нас буду објављена она су доступна на територији читаве Србије, чак и ван ње", каже Борисав Челиковић, Службени гласник.

У Службеном гласнику сматрају да бележењем богатства говора, српски народ чува своју душу и своју посебност. Издавањем Речника пиротског говора, овај дијалекат сачуван је од заборава.

rts.pirot@rts.rs
+381 10 311 910

                                                  

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара