На газдинству Јанковић код Шапца узгајају заштићену италијанску расу говеда

Италијанска раса говеда кијанина, једна је од најстаријих и најкрупнијих на свету. На газдиниству у Добрићу код Шапца, породица Јанковић узгаја девет грла, која су у Поцерину стигла овог месеца, у сарадњи са институтом у Перуђи.

Длака им је порцеланско беле боје. Говеда су крупна и висока, једу исту храну као и сименталске расе, али су знатно меснатија од њих.

“Ми нисмо имали толико искуства, уопште са говедарством. Али сада што видимо, нису уопште толико захтевне. У Италији, то је била паша. Ми планирамо, пре свега ће бити концентровани део. Уматичене су. Министарство пољопривреде, Управа за ветерину их је уписала у регистар у Србији, тако да су и званично на списку раса у Србији”, наводи Дража Јанковић, из Добрића.

Доћи до заштићене италијанске расе говеда није било лако. Процедура око куповине и увоза, трајала је две године.

“Ова раса говеда се користи искључиво за произвоњу меса. Јако квалитетног меса. Највише се користе стекови по ексклузивним ресторанима. Месо је нешто скупље од класичних говеда. Надамо се пласману и у Србији. Први пут се среће на нашим просторима”, објашњава Дража..

После карантина од месец дана, говеда ће ићи на пашу.

“Изузетно висок радман од 65%. То месо се сматра посебно квалитетним. Има посебну цену због тога. Иначе, она се гаји као и све друге товне расе. Пре свега се гаји на паши, или се дохрањује на паши и у испустима. Не захтева никакве посебне услове смештаја. Велика је разлика у односу на сименталца, женке досежу тежину 600 до 800 кг, а бикови 800 до 1.100 кг. Најбоље се продају товна јунад од 16 месеци када су у тежни 650-700 кг”, истиче Зоран Козлина, из ПССС Шабац.

Увезена говеда су различите старости. Четири краве су стеоне, а Јанковићи планирају да у Италији купе још неколико грла.

 

понедељак, 03. јун 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије