Ћуковaц код Врања: Приноси јагода добри, цене ниске

У Врањском крају при крају је берба јагода у пластеницима, а на отвореном је у пуном јеку. Произвођачи су задовољни родом, али не и ценом у хладњачама, па јагоде продају углавном маркетима или на пијаци.

Органске јагоде на отвореном седамнаестогодишњи Ђорђе Јовановић из Ћуковца код Врања са породицом производи три године. Засади млади, приноси добри, а цене ниске каже Ђорђе.

"Ако наставе хладњачари да дају мање цене то се неће исплатити не само за нас, него и за друге. Ми јагоде дајемо муштеријама, на пијаци и можда ће се исплатити", наводи Ђорђе.

И у берби су ангажовани сви укућани чак и најмлађи.

"Берем само црвене, али мислим да треба и мало за продају да берем, да се продају", каже Леонора Јовановић.

Леонтина додаје да није тешко, да просечно бере око сат, два, и да убере - од три до шест гајбица.

Први род има и највећу цену, због тога породица Митић у 15 пластеника има 2200 корена јагода. Берба је скоро завршена, сада сумирају резултате.

"Јагоду сам пласирао све у локалним продавницама, маркетима по Врању и околини”, каже Милош Митић, произвођач јагода из Ћуковца. Додаје да се то више исплати: “Више, више, јер имам већу количину и не могу сам, а најбоље сам кад бих могао да је продам на пијаци”.

„Исплати се јагоде да се гаје, али ако настави да пада цена као што је ове године онда видећемо”, истиче Зоран Митић, произвођач јагода.

Килограм јагода у хладњачама је 120 динара, што је 3 пута мање него прошле године, а на пијацама и у маркетима, јагоде се продају по цени од 250 до 350 динара.

недеља, 16. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије