Читај ми!

Златно доба Лесковца

"Златно доба Лесковца 1918-1941" назив је изложбе коју су заједно организовали Народни музеј Лесковца и Intermedianetwork. Крајем јануара "Златно доба Лесковца" биће представљено у галерији РТС-а. Премијера документарног филма најављена је за почетак 2015. године, а почетак снимања играног филма за крај маја наредне године.

Златно доба Лесковца био је период од краја Првог светског рата до почетка Другог. То је време напретка, градитељског, индустријског, трговачког и банкарског заноса, када је српски Манчестер био један од водећих градова тадашње Југославије.

Златном добу посвећена је изложба коју заједно организују лесковачки Народни музеј и Intermedianetwork.

Мноштво фотографија, података и предмета враћа нас у време када је Лесковац био један од најзначајнијих градова тадашње Југославије не само као индустријски, трговачки, банкарски центар већ и по свом културном и политичком животу. Време процвата и успона поново је пред нама. Изложба је само део мултимедијалног пројекта.

Лесковац је сијао као Париз, Лесковчанке су изгледале као Парижанке, а лесковачка господа је у хотел Париз свраћала на јутарњу кафу и читање новина привезаних за држаче од бамбусове трске. Између два светска рата од оријенталне вароши Лесковац је израстао у модеран европски град. Због динамичног развоја и бројних текстилних фабрика добио је назив мали Манчестер. Једноставно било је то златно доба Лесковца.

О томе сведочи и доктор Миомир Маринковић поносан на свог оца који је био оснивач лесковачке кредитне задруге.

"Интелигенција, предузетништво, скромност и марљивост лесковачког становништва односне његове пословне елите су прави разлог тог успона", каже др Миомир Маринковић.

"Златно доба Лесковца" велики мултимедијални пројекат, идеја Звонимира Шимунеца. Остварење сна за човека који је пре 40 година напустио свој родни град, али никада није престао да буде Лесковчанин.

"Лесковчанин није информација о пореклу, Лесковчанин је стање духа и мислим да ће и ова изложба и филм и монографија, а посебно играни филм показати да овде живе људи сасвим посебни, специфицни, да чак и њихов говор не представља нешто што би требало карикатурно схватати него то је једно богатство", каже Звонимир Шимунец, аутор пројекта.

Јединствен је лесковачки дух пун супротности, али увек довољно широк да пригрли и орјентално и европско. У то доба мрачне кафане на прилазима граду са шталама у дворишту за сељаке и њихову стоку, а у центру европски модеран хотел Костић са елитним забавама, баловима, позоришним представама, концертима и пројекцијама тон филма.

"Чак је и Лесковачки гласник 1928. године критиковао да је много игроманије, јер  је преко 500 забава, соареа, матинеа одржано у току године", каже Мира Ниношевић, историчар.

"Мислим да је основна мисао и ове изложбе и свега што ће се тек дешавати да поручимо младим људима да знају одакле потичу, одакле су кренули и да се поносе својим прецима и златним добом свога града", каже Горан Цветановић, градоначелник Лесковца.

О том златном добу Лесковца дуго се није говорило. Као да се нешто крило. Као да је неком било криво.

"Промена система, другачији начин размишљања и просто се није дало или није могло да говори о овом времену које ми називамо златно доба, а сви они који су стварали одједном су постали непријатељи", каже Верољуб Трајковић, историчар.

Крајем јануара "Златно доба Лесковца" биће представљено у галерији РТС-а. Премијера документарног филма најављена је за почетак 2015. године, а почетак снимања играног филма за крај маја наредне године.

rts.leskovac@rts.rs
+381 16 242 131

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара