Читај ми!

Суштина поста преиспитивање нашег бића

Данас почиње Божићњи пост који траје шест недеља. Ово је један од четири хришћанска поста у години у коме се према типику подразумевају нешто блажа правила исхране у односу на Васкршњи или Богородични у августу.

Пост је припрема и услов за Свето причешће и то како га је установила канонима и Васељенским Саборима православна црква. Поштује се два миленијума од постанка хришћанства.

"Не постим цео пост, али постим недељу дана па се причестим. И тако уназад десет година" каже крушевљанка.

"Не знам због чега. Мислим да то није превелики грех. Вероватно су постови уведени некада због здравља или што није било довољно меса и јаке хране", каже друга.

"Не само што то духовно човека препороди, него га и физички ојача.Ја сам 27 килограма смршао у посту", каже Бора Михаиловић.

Пост је заступљен и у другим религијама. Иако позива на уздржавање, избор је велики. Све што препоручују нутриционисти у јеловнику здраве хране, већ се налази на посној трпези хришћана.

С обзиром на то да Божићни пост ове године почиње у петак, подразумева исхрану на води прве недеље до причешћа. После се пости на уљу, конзумира се риба, али никако мрсна храна и млечни производи.

Пост није гладовање, ни запостављање трпезе, али ни претеривање у посној храни. Од верника се очекује уздржавање од лоших мисли и дела, као морални и етички израз љубави према Богу, који је страдањем и животом успоставио вредности хришћанства.

"Што се тиче оног погубног што је врло често укорењено код нас да неко пости пост тако што ће постити првих седам дана, па се причестити, па на крају поново постити последњу седмицу пред причест, било би као кад би неко градио мос, па са једне и друге стране изгради по седам метара, а средњи део не. Ми смо само тренутну религиозну свест задовољили, али нисмо постили онако како Бог очекује од нас и како је Света црква установила", прича свештеник Жељко Марковић, старешина цркве Лазарице.

Ко се одлучи да поштује правила поста, било због здравља, помодарства или испробавања граница издржљивости, не треба то да ради. Суштина поста је преипитивање нашег унутрашњег бића, како би постали бољи људи.

rts.krusevac@rts.rs
+381 37 438 707

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара