Читај ми!

Југоносталгичар из Суботице

Један од великих празника некадашње Југославије био је Дан републике који се неколико деценија славио 29. новембра. Иако Југославије више нема, један човек у Суботици, упорно, већ 13 година, покушава да сачува успомену на некадашњу земљу.

Мини Југославија коју је Блашко Габрић са групом заљубљеника основао пре 13 година, сада је у корову. Три хектара парка, где доминира брдо које симболизије Триглав и велики празни базен који представља Јадранско море, сада нико не одржава јер новца нема.

Габрић каже да локална самоуправа није заинтересована, па нуди држави да на његовом земљишту направи спомен парк социјализма по угледу на Мађарску.

"Суботица је заслужила од Србије музеј на отвореном простору, да се овде инвестира који динар, да се уз ауто-пут ставе табле да постоји Мини Југославија, да постоје људи који воле Југославију који су лепо живели у Југославији", каже Габрић.

Суботичанин Блашко Габрић, некадашњи печалбар у Канади, непоправљиви је заљубљеник у Југославију.

"Зато што је било радничко управљање, зато што је радник био власник капитала. Кад је неко власник капитала он онда добро живи! Запад је због тога срушио социјализам да њихова радничка класа не узме њима капитал", објашњава Блашко Габрић.

Иако јој је перспектива потпуно неизвесна, прича о Мини Југославији може се завршити поруком са билборда испред Мини Југе - "Док је нас биће и Југославије".

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара