Читај ми!

Из канцеларија у погоне

Због повећаног обима посла, тридесетак запослених у крушевачкој Фабрици Мазива која је у реструктурирању, радна места у канцеларијама заменило је за производне погоне. Ова пракса ће трајати најмање месец дана, јер се са 212 сталних и десет одсто сезонских радника, колико предузећима у реструктурирању дозвољава уредба Владе, не могу остварити уговорени рокови.

Дејан Радојичић је инжењер. У лабораторији Фабрике Мазива ради пет година на испитивању производа које тренутно пакује.

"Тренутно радим на паковању антифриза. Не стајемо, испуњавамо норму и то је то", каже Дејан.

У погону за производњу антифриза има и добровољаца. Милан Аврамовић ради у представништву у Београду, а Живота Стевић на одржавању.

"Радим у котларници, али обично долазим у производњу, обилазим и тако је више познајем него ови момци поред мене", каже Живота Стевић, одржавање.

"Био сам у производњи да је упознам, видим, али ево по први пут да кажем радим", каже Милан Аврамовић, правник.

Пре рада у производњи привремени радници пролазе обуку и полажу тестове.

"Основни циљ је да безбедност радника буде на првом месту, да не дође до одређених повреда које могу да се десе у процесу производње", каже Остоја Адамовић, директор производње.

Да подсетимо, пре три године држава је раскинула уговор са претходним власником ФАМА Нибенс Групацијом која је ово предузеће преоптеретила дуговима.

"И они су углавном последица задуживања претходног власника код банака и у НИС - у. Показало се да смо штедњом и повећаним обимом посла остварили пословни добитак и то је за нас јако значајно данас", каже директор ФАМА Владица Петровић.

Фабрика мазива која иначе покрива четвртину српског тржишта и трећину производа извози у земље Региона и Европе, после десет година  оново снабдева Војску Србије, а уговорени су нови послови и са више великих Јавних предузећа.

"Ми смо фабрика која сама себе од раскида приватизације издржава. Без динара помоћи без динара кредита. Измирујемо редовно све своје обавезе", каже Радица Јовановић, председница Синдиката ФАМА.

Просечна плата у овом предузећу у реструктурирању је 64.000 динара, што је готово дупло више  од просека у Крушевцу.

rts.krusevac@rts.rs
+381 37 438 707 

  

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара