Како уз љубав и подршку Чачанин Вања Петровић лако савладава препреке

Колико може да значи помоћ и подршка пријатеља говори прича из Чачка. Вања Петровић из тог града, оболео од церебралне парализе, учествовао је на овогодишњем Београдском маратону тако што су га у колицима гурали пријатељи Милош и Стефан.

Почели су у Овчар Бањи, пре неколико година, када је Милош Кувекаловић трасу полумаратона до циља прошао гурајући Вању у колицима. После седам полумаратона, у Београду су Вања, Милош и Стефан учествовали у првом маратону.

''Било је мало теже, али ту је Ванчо који ми је дао мотивацију и Куки који ме је гурао, и ја сам ту био да припомогнем онако мало на неким узбрдицама и тако кад се Куки мало умори, и увек био ту на стази да помогнем пошто смо имали малих проблема са колицима“, наводи Стефан Петровић из Чачка. Закључује: „Имали смо малих потешкоћа, али смо успели - то је најбитније“.

На идеју су дошли јер овај двадесетдвогодишњак у колицима пуно воли спорт, а није био у прилици да у неком учествује. Његови пријатељи указују да се уз љубав препреке лако савладају и желе да особе са инвалидитетом буду видљивије и укључене у друштво.

''Пре свега због Вање смо ту... треба да покажемо да могу људи који су у колицима да претрче маратон, ништа тешко, свако ко претрчи полумаратон или маратон може да претрчи тај исти са гурањем колица то није ништа много теже. Тако да треба да радимо на томе да што више људи уђе у било коју врсту спорта јер самим тим ће ући у друштво'', истиче Милош Кувекаловић из Чачка.

До сада су заједно истрчали укупно око 190 километара и планирају нове тркачке подухвате. А Вањин осмех потврђује срећу свих.

среда, 29. мај 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије