Кале Кршевица

У Кршевици код Бујановца, већ 14 година, истражује се најсеверније насеље из 4. и 3. века пре нове ере Кале Кршевица. У току су радови на акрополи које са милион динара финансира Министарство културе. За рад на локалитету ангажовани су археолози и мештани.

Истражује се најмлађи хоризонт на акрополи из трећег века пре нове ере. То је комплекс у средишњем делу са јавним грађевинама, кулом и складиштем. Пронађен је и питос, служио је за складиштење житарица и заштићен од даљег пропадања.

"Ту смо дошли до једног рушевинског слоја који је очишћен, нацртан и уклоњен, јер није могао да се сачува", објашњава Иван Вранић (Археолошки институт у Београду). "Сада радимо последње радове и завршавамо за ову годину."

Кале Кршевица, најсеверније урбано насеље из 4. и 3. века пре н. е., имало је комплетан систем за водоснабдевање са цистерном од камена.

"Локалитет изгледа изузетно, јер паралела нема", наглашава др Петар Поповић (Археолошки институт у Београду). "Начин архитектуре који смо открили до 2011. године и пронађени делови су са архитектуром која је нешто потпуно ново."

На локалитету су пронађене кухињске посуде, амфоре и луксузна керамика.

"Појављују нам се и амфоре, тасоске именде, а имамо и један комад са печатом. То нам је врло битно, јер говори о трговини коју су ови људи имали са грчким светом", објашњава Вера Крстић, из Народног музеја у Београду.

Поред археолога, на локалитету су ангажовани и мештани. То је прилика да додатно зараде, каже Тома Станковић из Кршевице:

"Они копају, а ми перемо, сушимо и носимо да се спаја керамика. Зарадимо дневно по хиљаду динара."

По начину градње, живота и материјалној култури, Кале Кршевица одговара грчким насељима. Простире се на 5 хектара, а за 14 година истражено је 5 одсто локалитета.

rts.vranje@rts.rs  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво