Читај ми!

За лепши живот

На иницијативу Секретаријата за заштиту животне средине у Панчеву још 22. априла покренута је акција "И село се чешља" у оквиру које су деца улепшавала школска своју животну средину и школаска дворишта тујама и лавандом.

У Качареву су током акције и "Село се чешља" деца и мештани били изузетно мотивисани да улепшају своје окружење. Косили су травњаке, чистили одводне канале, садили цвеће на јавним површинама, сређивали дечија игралишта и школска дворишта.

Ученици ОШ "Жарко Зрењанин" Ана Трајчевски и Михајло Анђелковић кажу да им није било тешко да скупљају флаше и лименке за рециклажу, јер су на тај начин зарадили новац за излет. Озеленили су и своје учионице и сада им је много лепше да у њима бораве.

И вештачко језеро које је настало на некадашњој депонији бљеснуло је новим сјајем.

Бранко Бокун из Месне заједнице Качарево каже да се овде током летње сезоне очекује више од 500 купача дневно, не само из Качарева већ и Беогарада, Панчева и других градова.

"Ми већ осам година радимо на заштити животне средине и веома смо поносни што смо од једне ружне депоније успели да направимо место које је улепшало наше село. Код нас ће моћи да се одморе и да уживају не само Качаревци већ су добро дошли и сви други који ће овде пронаћи спас од летњих врућина", додаје Бранко Бокун.

И у осталим панчевачким селима Јабуци, Банатском Брестовцу и Иванову мештани су садили испред својих кућа руже, а у парковима јаворе, црвене шљиве, дудове, брестове, а све у циљу да покажу како и боравак на селу може бити веома пријатан, али само ако има ко да брине о очувању животне средине.

Владимир Деља, члан Градског већа Панчева задужен за екологију каже да су обезбедили неколикио хиљада флајера које су делили ученицима у селима да би информисали своје мештане о значају очувања и сређивања животног окружења.

"На тај начин развили смо једно такмичење између самих мештана, али и између села ко ће лепше средити своју улицу, своје двориште, башту, парк и на крају своје село. Захваљујући јавно комуналним предузећима ми смо им обезбедили неколико стотина ружа, туја и стабала различитог украсног дрвећа", каже Деља.

Сређене сеоске улице и чист ваздух у Качареву привукле су и роде које све више насељавају ово место, јер очигледно да и њима прија здраво животно окружење.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара