Читај ми!

Све више развода

Сваки пети брак у Србији заврши се разводом, показује статистика. Иако брачне кризе код нас и даље спадају у домен табуа, све више парова посећује породичне психотерапеуте. У Јагодини већ три године при Центру за социјални рад постоји породично саветовалиште, а све више парова долази на терапију самоиницијативно.

Док љубав цвета, на почетку заједничког живота мало ко се запита какве су шансе да се брак заврши разводом. Разлози за растанак су различити: неслагање, мешање родитеља у брак, прељуба, алкохолизам.

Када се партнерски односи наруше све више тражи се и помоћ институција да се проблеми превазиђу.

Саша Јовановић, породични психотерапеут каже да се парови који долазе на терапију не могу генерализовати према социјалном статусу или дужини брачне заједнице.

"На почетку се придружујемо клијентима и стварамо атмосферу где они могу сигурно и безбедно да изнесу своје проблеме о којима можда нису причали досад, али на наше изненађење постоји спремност код људи да раде на себи", каже Јовановић.

Психотерапеут неће бити субјективан какви су обично пријатељи са којима се о брачној кризи прича. Суочити се са проблемом и имати поверење у стручно лице битан је део терапије да се брак сачува или прекине без већих последица.

Директорка Центра за социјални рад у Јагодини Бисерка Јаковљевић каже да шест психотерапеута, колико их је у Јагодини, раде и у ситуацијама када је дошло до развода да би се њихов конфликт смирио и да се нетрпељивост не би пренела на децу.

Поверавање малолетног детета један је од главних разлога што поједине бракоразводне парнице трају више месеци.

Јасмина Ташковић, портпарол Основног суда у Јагодини истиче да је то због тога јер се прибавља мишљење Центра за социјални рад који испитује прилике у којима живе родитељи односно брачни другови.

Од 279 разведених бракова у Јагодини током прошле године, мање од половине били су споразумни разводи. Породични психотерапеути саветују да се стручна помоћ потражи чим се криза у браку појав, јер је решење проблема тада много лакше.

rts.jagodina@rts.rs
+381 35 244 221

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара